Специјална бригада и Војна гимназија обележиле Савиндан

Недеља, 27.1.2019 | Култура и традиција

Припадници Специјалне бригаде данас су обележили крсну славу те бригаде у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву, а Војна гимназија свечано је обележила своју славу Светог Саву у школи на Топчидеру.

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, присуствовао је обележавању крсне славе Специјалне бригаде.

Након литургије и сечења славског колача, у присуству команданта Специјалне бригаде бригадног генерала др Мирослава Талијана и припадника Специјалне бригаде,  министар Вулин и генерал Мојсиловић присуствовали су и полагању венца у спомен-соби у касарни „Растко Немањић“.

Специјална бригада већ 13 година обележава Савиндан, празник Светог Саве, највећег српског светитеља и народног просветитеља као своју славу.

У панчевачком Дому војске, припадници Специјалне бригаде своју славу обележили су и културно-уметничким програмом.

Војна гимназија обележила је школску славу - Савиндан, у част Светог Саве, утемељивача образовања и првог српског архиепископа у свечаној сали те школе на Топчидерском брду у Београду.

На свечаности је преломљен славски колач у присуству професора и ђака и свештеника Војне гимназије потпоручника Славка Папића.

Потпуковник Александар Антић у име Војне гимназије и Средње стручне војне школе поздравио је окупљене и честитао славу ученицима и наставницима, нагласивши значај обележавања Савиндана.

- Свети Сава, утемељивач српске цркве и школе, двоструки је узор - као просветитељ, али и као морална вертикала свих нас – истакао је потпуковник Антић и позвао наставнике и ученике да и даље следе пут који је он трасирао.

Обележавању Савиндана у Војној гимназији присуствовали су начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић, са члановима свог колегијума, представници управа Министарства одбране и Војске Србије, пензионисани припадници Војне гимназије, као и професори и ученици Војне гимназије.

Ђаци Војне гимназије, након обреда сечења славског колача, поводом данашњег празника, традиционално су, за све госте извели приредбу и културно-уметнички програм.

Повезане вести