Промоција најмлађих подофицира Војске Србије

Петак, 21.10.2016 | Актуелности

Свечана промоција подофицира, слушалаца 8. и 9. класе Основног курса за подофицире, одржана је данас у панчевачкој касарни „Народни херој Стевица Јовановић“.

Свечаности, у организацији Команде за обуку, присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума, команданти оперативног нивоа, са главним и првим подофицирима, представници јединица из гарнизоног места Панчево, као и представници локалне самоуправе, родбина и пријатељи најмлађих подофицира. 

Најбољи полазници 8. класе су водник Вукашин Ничковић (просечна оцена 4.89), водник Бојан Пешић (4.86) и водник Дејан Росић (4.85) док су најбољи у 9. класи водник Ђорђе Миладиновић (4.95), водник Борко Јовановић (4.95) и водник Срђан Митић (4.83). Њима је министар одбране уручио ручне сатове, двогледе и ручне бусоле.

Честитајући унапређење у први подофицирски чин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић истакао је да бити подофицир Војске Србије представља велику част и носи велико бреме одговорности, јер на њему почива обука, ред и дисциплина у јединици.

– Бићете вође својим војницима и пример како се извршавају наређења претпостављених, зато морате бити стручни, доследни, професионални и часни, рекао је генерал Диковић.
 
Начелник Генералштаба је поручио новим водницима да, као вође својих војника, граде ауторитет на знању и личном примеру.
 
– Извршавајте професионално и савесно своје обавезе на функционалним дужностима и будите сигурни да ће вас људи којима командујете поштовати – рекао је генерал Диковић и поручио најмлађим подофицирима да на том путу треба да их надахњује и подстиче патриотизам и херојство истакнутих војсковођа и подофицира из богате и славне српске историје.

Захваљујући на честиткама, најбољи у класи водник Ђорђе Миладиновић рекао је да су његове колеге и он протеклих месеци, поред војничког знања, научили и колики је значај развијања колективног и такмичарског духа, али и професионализма и образовања.

– Бити припадник Војске Србије представља највиши степен морала, дисциплине и љубави према отаџбини, па нас 154 млада подофицира данас стојимо пред вама, спремни да своје животе предамо на услугу свом народу и својој држави – рекао је водник Миладиновић,  који је посебно истакао велику подршку коју су током школовања имали од свих претпостављених, а нарочито је захвалио главним подофицирима и искусним инструкторима Центра за обуку и усавршавање подофицира.

Након свечаног дефилеа јединица, присутни гости су обишли и тактичко-технички збор.
 
У чин водника данас су промовисана 73 професионална војника 8. класе и 81 из 9, а међу 154 нових подофицира је 15 жена.

Повезане вести