Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Петак, 11.11.2016 | Култура и традиција

Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембар – обележен је данас полагањем венаца и свечаним академијама, уз највише државне и војне почасти, широм Републике Србије.

Председник Републике Томислав Николић, у пратњи министра одбране Зорaна Ђорђевића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, положио је венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.

„Данас обележавамо годишњицу престанка Првог светског рата. Рата у коме су Срби били хероји. Рата за који би Срби волели да се никада није водио. Да више никада не ратујемо, како бисмо својој деци омогућили живот у миру и благостању” – уписао је председник Србије у спомен-књигу.
 
Уз интонирање химне, председник Николић положио је венац с посветом – „Јунацима Великог рата, поносни потомци.”

Председник владе Александар Вучић положио је венац код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату.

Затим је са министром спољних послова Велике Британије Борисом Џонсоном одао пошту војницима сахрањеним на Гробљу Комонвелта на Новом гробљу у Београду.

Централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти код Спомен-костурнице бранилаца Београда предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин који је положио венац у име Владе Србије.

Министар Вулин је казао да Срби нису бирали светске ратове нити одлучивали о њима јер као мали народ то нису ни могли. Али и да ниједна генерација нашег народа није избегла учешће у рату, те да, ако већ о ратовима нисмо могли одлучивати, о миру можемо.

– Зато је политика војне неутралности наше трајно опредељење и наш начин да тражимо пријатеље међу великима и моћнима, рекао је Вулин. 
 
На Спомен-гробљу француским ратницима, одржана је комеморација којој су присуствовали, амбасадорка Француске Кристин Моро, представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, дипломатског кора, удружења ратних ветерана, борачких организација, потомака ратника 1912–1918. године.
 
Амбасадорка Моро је нагласила да се сећању треба посветити како би се боље суочили са садашњошћу и спремили за будућност:
–У време када свет приживљава тешке тренутке или, када су више него икада осећај за дужност и за жртвовање гаранти наших најосновнијих слобода, треба одати почаст онима који су часно пали на бојном пољу. Данас ћемо се посебно сетити петорице француских војника који су погинули ове године у операцији Баркан.

Венце су положили и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић у име Министарства одбране и Војске Србије, представници ветеранских удржења, друштва српско-француског пријатељства, удружења потомака ратника 1912-1918. године. 

Почаст је указана и изгинулим руским војницима. Код спомен-костурнице руских војника, одржано је најпре опело, да би потом представници Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, дипломате, чланови ветеранских удружења такође положили венце. 
 
Комеморација је завршена на гробљу војника Комонвелта, где је најпре британски амбасадор Денис О'Киф поздравио присутне.

– Обележавање Великог рата, нарочито овде у Београду, има посебну тежину, рекао је О'Киф. – Ово чинимо заједно са свим земљама учесницама овог страшног сукоба. Сећамо се милиона који су пали и патили током тог рата, са надом да се исти више не понови. И то у времену када се у неким деловима света управо дешавају страшни сукоби.
 
Уз пратњу гајдаша Ирске Краљевске Гарде и музичара из Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“, венце на споменик погинулим војницима Комонвелта положили су, осим амбасадора О'Кифа и генерал Драганић, у име Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Београда, дипломате, чланови ветеранских удружења, и потомака ратова 1912.-1918. године. 
 
Почаст страдалима у Великом рату одата је и на другим меморијалним гробљима на Новом гробљу, уз полагање венаца, интонирање химни Србије и држава савезница, и пригодан програм.

Дан примирја обележава се и широм Србије полагањем венаца и свечаним академијама.

Повезане вести