Учешће на Конференцији начелника генералштабова балканских земаља

Четвртак, 16.6.2022 | Међународна сарадња
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић учествовао је данас у Охриду у Републици Северној Македонији на 15. Конференцији начелника генералштабова балканских земаља.

На овогодишњој конференцији начелници генералштабова земаља региона били су у прилици да размене искуства и ставове о употреби оружаних снага у управљању актуелним изазовима у националном и регионалном контексту, али и о другим темама од значаја за даљи развој регионалне сарадње у области одбране.

Генерал Мојсиловић је током свог излагања на конференцији потврдио посвећеност Војске Србије даљем унапређењу војно-војне сарадње и јачању односа и поверења између оружаних снага земаља чланица ове регионалне иницијативе.

Подсећајући да је на истом месту пре само недељу дана одржан самит лидера земаља регионалне иницијативе „Отворени Балкан“, која у пракси већ даје резултате и на политичком и на економском плану, генерал Мојсиловић је истакао да су добросуседски односи и сарадња са свима у региону један је од спољнополитичких приоритета Републике Србије.

Начелник Генералштаба је изразио уверење да смо сви у региону упућени једни на друге, те да имамо интерес да ближе сарађујемо и заједнички изналазимо решења за проблеме који оптерећују све људе на Балкану.

Током боравка у Охриду генерал Мојсиловић је имао билатералне сусрете са начелницима генералштабова оружаних снага Грчке, Румуније и Северне Македоније, као и са командантом 5. корпуса Копнене војске Оружаних снага Сједињених Америчких Држава.

Конференција начелника генералштабова балканских земаља успостављена је 2006. године. Окупља представнике Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Србије, Румуније, Северне Македоније, Турске и Црне Горе, са циљем јачања војно-војне сарадње балканских држава као одговора на актуелне безбедносне изазове, ризике и претње. На конференцији су у својству гостију учествовали и високи представници Европске уније, НАТО-а и Сједињених Америчких Држава и оружаних снага Хрватске. 

Београд је био домаћин Конференције начелника генералштабова балканских земаља 2009. и 2018. године, а домаћин 16. Конференције, која се одржава следеће године, биће Република Бугарска.

Повезане вести