Интервју начелника Генералштаба за Дневник

Недеља, 8.5.2016 | Интервјуи

Војска Србије је стабилан и уређен систем и способна је да изврши све своје мисије и задатке. Војска је данас поуздан чинилац стабилности Републике Србије, али и региона. Захваљујући напорном раду, пожртвовању и високом патриотизму наших припадника и рационалној употреби ресурса успели...

Војска ће адекватно одговорити на сваку претњу

Војска Србије је стабилан и уређен систем и способна је да изврши све своје мисије и задатке. Војска је данас поуздан чинилац стабилности Републике Србије, али и региона. Захваљујући напорном раду, пожртвовању и високом патриотизму наших припадника и рационалној употреби ресурса успели смо да, у условима рестриктивног финансирања, одржимо оперативне способности и спремност да одговоримо на све оно што може да представља опасност по безбедност наших грађана. Грађани то препознају и цене труд и резултате припадника Војске Србије па зато не чуди што је Војска – тако говоре сва истраживања – међу институцијама од највећег поверења грађана и што поверење у Војску расте из године у годину.

Ово је у ексклузивном интервјуу за “Дневник” изјавио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.


Више пута се могло чути да је ВС потребна модернизација наоружања и војне опреме. За крај јуна је најављен долазак два руска хеликоптера. Да ли ће, осим ваздухопловства, још неки родови добити ново, модерније оружје и опрему?

– Када је реч о модернизацији и опремању, Генералштаб је исказао потребе Војске Србије и припремио програмска документа за опремање савременим наоружањем и војном опремом. У овој години, осим два вишенаменска транспортна хеликоптера Ми-17 В-5, планирамо да набавимо опрему по моделу војника пешадије М21, затим два осматрачка 3Д радара из Словеније, мобилни центар ваздушног осматрања и јављања, школске авионе за почетну обуку пилота „ласта“, савремена оптоелектронска средства, падобранску опрему, телекомуникациону опрему, а радимо и на модернизацији постојећих перспективних борбених система – осматрачких радарских система, ракетних система за противваздухопловна дејства, бродских оружаних система и интеграцији телекомуникационе опреме у покретној компоненти телекомуникационог система Министарства одбране и Војске Србије.

Војска Србије опрема се и средствима из сопственог развоја, чији су носиоци реализације научно-истраживачке установе Министарства одбране и предузећа домаће наменске индустрије. У различитим фазама истраживања и испитивања налазе се пројекти везани за опремање савременим извиђачким средствима, беспилотним летелицама, самоходним артиљеријским оруђима, савременим средствима за противоклопну борбу, оклопним возилима...

Евидентна је растућа опасност од тероризма. Како се ВС припрема за супротстављање том злу?

– Иако је вероватноћа организованог терористичког деловања на територији наше земље мала, претња од тероризма је стално присутна и Војска Србије посебну пажњу придаје превентивном деловању и припремама за адекватан одговор. Настојимо да путем обуке унапредимо способности за реаговање и супротстављање претњама. За успешну борбу с овом пошасти неопходне су добре процене, сарадња држава, размена информација и заједничке активности различитих институција.

Каква је ситуација у Копненој зони безбедности?


– Безбедносна ситуација у Копненој зони безбедности је стабилна, иако не можемо сасвим искључити могућност изолованих аката насиља од стране екстремиста или наоружаних криминогених група. Безбедносни ризик представљају илегалне активности у вези с мигрантском кризом, бесправна сеча шуме, кријумчарење робе и људи и прелазак административне линије ван званичних места прелаза. Припадници Војске Србије ангажовани на обезбеђењу Копнене зоне безбедности и контроли административне линије с Аутономном Покрајином Косовом и Метохијом своје задатке обављају професионално, одговорно и дисциплиновано, и на том задатку сарађују с другим структурама Републике Србије и међународним снагама у нашој јужној покрајини.

Војна сарадња с Руском Федерацијом, због сложених спољнополитичких прилика, под лупом је међународне јавности. Шта она подразумева у овој години?

– Војска Србије је, ради изградње својих способности и достизања жељеног нивоа интероперабилности, опредељена за сарадњу са свим државама које су вољне да сарађују и које су добронамерне, а Руска Федерација то јесте. Сарадња с Руском Федерацијом се, пре свега, одвија кроз заједничку обуку, вежбе, школовања и усавршавања различитог нивоа, а будући да су наоружање и опрема наше војске углавном руског порекла значајно место заузима и војноекономска сарадња.

Ове године, припадници Војске Србије учествоваће на тенковском биатлону и такмичењу инжињеријских јединица у Русији, док ће у Србији руске, белоруске и наше специјалне јединице извести вежбу „Словенско братство“, а наши и руски пилоти вежбу „БАРС“.

Да ли је предвиђена и сарадња с другим државама и НАТО-ом?


– Министарство одбране и Војска Србије имају сарадњу са више од 60 земаља. У складу са спољнополитичким опредељењима наше земље, у војној сарадњи приоритет дајемо земљама региона, стратешким партнерима, попут САД, Кине и Русије, а реализујемо и велики број активности у оквиру Партнерства за мир и Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније. Са таквом сарадњом наставићемо и убудуће.

У појединим медијима могло се прочитати да је Војска суочена с одливом кадрова због малих плата. Да ли је и колико људи отишло из Војске и уопште какав је данас стандард припадника наших оружаних снага?


– Тачно је да је тренд одлива кадра због умањења финансијских принадлежности у благом порасту у односу на претходне године, посебно код професионалних војника чија је просечна плата мања за неколико хиљада динара у односу на просечну плату у Србији. Просечан годишњи одлив професионалних војника је од 2011. до 2015. износио око 800 људи годишње, а ако ове године одлив буде на нивоу прва четири месеца на крају би износио око 900 људи.

Иако смо свесни материјалне ситуације у друштву, не можемо бити задовољни стандардом професионалних припадника Војске Србије, пре свега јер се ради о професији која тражи одрицање, максималну посвећеност послу и која носи ризике по живот и здравље. Уверен сам да за нашу земљу долазе бољи дани, када ће припадници војске бити боље плаћени, а до тада, у условима рестриктивног финансирања, Генералштаб ради на томе да се донесу мере које би утицале на побољшање стандарда наших припадника.

Упркос, како неки кажу, лошијем материјалном стању у ВС, чињеница је да је и даље велики одзив младих на конкурсу за војне школе и академију, али и за добровољно служење војног рока. Како то коментаришете?

– Велико интересовање за војне школе, за добровољно служење војног рока са оружјем, као и за запослење у својству професионалног војника на најбољи начин потврђују да је поверење грађана у војску велико и да војни позив у очима младих заузима истакнуто место. Грађани препознају Војску Србије као сигурног послодавца, као организацију у којој се зна ред, у којој је могуће усавршавати се и напредовати на основу способности и резултата у раду.


Жене и мушкарци раме уз раме

Да ли ће Војска Србије ускоро добити и прву жену с чином генерала?

– У Војсци Србије раме уз раме с мушкарцима раде жене официри, подофицири, војници и цивилна лица и ја, као начелник Генералштаба, задовољан сам како обављају своје дужности. Жене официри сада углавном обављају почетне официрске дужности, што не чуди ако имамо у виду да је прва генерација жена Војну академију завршила 2011. године. С друге стране, имамо и жена које обављају високе и одговорне дужности у Министарству одбране и Војсци Србије. У мом кабинету, на пример, ради жена с чином пуковника – прва жена која је завршила Генералштабно усавршавање. Доћи ће време када ће и наша војска добити жену с чином генерала, јер се у уређеном систему као што је војска у виши чин унапређује по јасно утврђеним критеријумима, водећи рачуна о стручности, способностима и претходним дужностима, без обзира на то да ли је у питању жена или мушкарац.


Централна прослава Дана Војске сутра у Зрењанину

У Зрењанину ће сутра бити одржана прослава Дана Војске. Како ће изгледати та свечаност?

– Министарство одбране и Војске Србије су поводом највећег војног празника – Дана Војске Србије, као и претходних година, организовали бројне активности, које обухватају неговање војничких и слободарских традиција и читав низ културно-уметничких, научних и спортских догађаја. Свакако највећи догађај у оквиру обележавања Дана Војске Србије је централна свечаност, којом ове године у Зрењанину обележавамо и Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

У главном делу свечаности биће приказан део способности Војске Србије, а грађани ће моћи да уживају у дефилеу јединица, налетима авијације Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, представљању бродова Речне флотиле и приказу егзерцира Гарде. Учествоваће око 1.300 припадника Министарства одбране и Војске Србије, са моторним и борбеним возилима, средствима специјалне намене, артиљеријским оруђима, средствима за противваздухопловна дејства, оклопним транспортерима, тенковима, ваздухопловима и пловним објектима.

 

Дневник, Милан Бозокин

Повезане вести