Војска Србије спремна и мотивисана

Уторак, 12.3.2019 | Интервјуи
Ситуација на Косову и Метохији веома je комплексна, пуна тензија и једностраних поступака који утичу на стање безбедности. Упркос томе, ја бих то стање дефинисао као стабилно, али по свим параметрима веома непредвидиво – рекао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић гостујући у Јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије.

Генерал Мојсиловић је истакао да је одговорност на јединицама КФОР-а, које имају обавезу да на непристрасан начин обезбеде и испуне све што дефинишу Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244 и Војнотехнички споразум, нарочито стварање безбедносног и стабилног стања на територији Косова и Метохији.

– Ми смо, пре свега, заинтересовани за заштиту наших грађана на Косову и Метохији и свакодневно са КФОР-ом размењујемо информације од значаја за стање безбедности, о нашим активностима дуж административне линије и на Косову и Метохији, с циљем спречавања неразумевања на терену.

– Председник Републике Србије и Влада Србије посвећени су и опредељени за мирно решавање стања на Косову и Метохији, тако да је опција војног реаговања тренутно искључена, односно не разматра се. Ја као први војник не могу да је искључим, али бих поручио грађанима да се то у овим тренуцима не разматра и да се ситуација на терену прати веома пажљиво – рекао је генерал Мојсиловић.

Према његовим речима, не може се рећи да је стање у Војсци Србије редовно, јер имамо отворено безбедносно питање у земљи.

– Последњих 19 година, дуж читаве административне линије имамо ангажоване респектабилне снаге Војске Србије на 24 локације и оне су на задацима не само обезбеђења те линије, него и контроле Копнене зоне безбедности – рекао је начелник Генералштаба.

Генерал Мојсиловић је говорио и о променама у Војсци Србије, пре свега о њеном опремању.

– Војска Србије је много јача. Истакао бих да Ратно ваздухопловство сада располаже са 14 летелица МиГ-29. Десет је у Србији, а четири су на ремонту и модернизацији у Белорусији. Очекујемо их следеће године, а „бројимо дане“ до момента када ће нам стићи први „ербасов“ хеликоптер. То ће се свакако одразити на укупну способност Војске Србије, мада се помак већ види. На пример, претходних месеци удвостручили смо број налета наше ловачке авијације и наших пилота – истакао је први човек Војске Србије.

Начелник Генералштаба Војске Србије искористио је прилику да најави велику војно-полицијску параду која ће се 24. марта одржати у Нишу, поводом обележавања две деценије одбране од НАТО агресије на СРЈ.

– На паради даћемо допринос на нама својствен начин. Уз ешелоне јединица Војске Србије и Полиције, и моторизоване ешелоне, биће приказана борбена средства којима располаже Војска Србије. Видећете ваздухоплове и више од 150 борбених система, кадетске подешелоне, ратне заставе јединица из 1999. године и још много тога. Све ће то бити приказано с циљем да грађанима покажемо да су Војска и Полиција спремне, оспособљене и мотивисане за извршење свих задатака које се пред њих поставе – поручио је генерал-потпуковник Милан Мојсиловић гостујући у Јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије.

Повезане вести