Обука припадника Оружаних снага Шпаније у Центру АБХО

Четвртак, 20.10.2022 | Међународна сарадња
У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) Војске Србије у Крушевцу ове недеље се реализује обука припадника Оружаних снага Краљевине Шпаније са реалним токсичним хемикалијама.

Обуку изводе сертификовани инструктори из Центра АБХО, и они ће током петодневног усавршавања полазницима пренети знања о токсичним хемикалијама, мерама заштите на раду и практично их оспособити за рад са овим супстанцама.

У складу са програмом обучавања, увежбавају се рад патрола атомско-биолошко-хемијске службе на извиђању контаминираног земљишта и објеката, хемијска детекција и деконтаминација наоружања и опреме, као и пружање медицинске помоћи у случају контакта са токсичним хемикалијама. 

Обука припадника страних оружаних снага у Центру АБХО реализује се од 2016. године на основу техничких аранжмана са партнерским земљама. Успешна реализација различитих облика обуке и велико међународно интересовање за усавршавање у нашем центру представљају најбољу потврду квалитета обуке у Војсци Србије и стручности нашег кадра у области атомско-биолошко-хемијске одбране.

Повезане вести