Прослава Дана службе ВОЈ и 126. бригаде ВОЈИН

Уторак, 18.6.2013 | Култура и традиција

У присуству заменика команданта ВиПВО генерал-мајора Миодрага Гордића, припадници 126. бригаде ВОЈИН обележили су Дан бригаде и службе ваздушног осматрања и јављања.

У присуству генерал-мајора др Миодрага Гордића, заменика команданта Ваздухопловства и ПВО, припадници Команде 126. бригаде ВОЈИН обележили су данас, у касарни „Бањица“, Дан бригаде и службе ваздушног осматрања и јављања – 18. јун.

Обраћајући се присутним гостима и многобројним пријатељима јединице, командант 126. бригаде ВОЈИН пуковник Предраг Ђорђевић истакао је да бригада памти различите периоде своје историје, али да је у најживљем сећању њених припадника управо време у коме су се борили за одбрану отаџбине, када су, у херојском отпору 1999. године, дали и два живота. Због подвига учињених током 78 дана отпора агресији бригада је проглашена Народним херојем.

– Свих 78 дана рата, упркос непрекидним жестоким нападима на наше положаје, подаци о ситуацији у ваздушном простору долазили су до крајњих корисника. То представља подвиг у модерном ратовању. У период после 1999. године ушли смо са великим бројем оштећених средстава радарске технике и инфраструктурних објеката. Све смо санирали за кратко време, уз минимални утрошак финансијских средстава. Између два празника, за последњих годину дана, унапредили смо оперативну способност јединица, пре свега систем командовања и оперативну исправност технике. Највећу вредност 126. бригаде представљају њени припадници, од којих многи и данас, на празник, извршавају своје редовне задатке у систему ваздушног осматрања и јављања, истакао је пуковник Ђорђевић.

На крају свечаности најбољим појединцима уручене су награде и признања команданата ВиПВО и 126. бригаде, за предан и пожртвован рад, а затим су положени венци испред спомен-обележја погинулим припадницима јединице.

Дан службе ВОЈ и 126. бригаде ВОЈИН обележава се у знак сећања на  18. јун 1915. године, када је Врховна команда Српске војске наредила формирање 12 сталних сигналних станица у рејонима Дринске, Тимочке и Комбиноване дивизије. Њихов задатак је био праћење и обележавање праваца налета аустријских авиона, који су бомбардовали српске положаје и градове. У историји јединице значајан је још један датум, 12. октобар 1992. године, када је, преформирањем тадашњих пукова, формирана 126. бригада ВОЈИН.

Повезане вести