Војска Србије у новој мисији УН на Блиском истоку

Уторак, 24.10.2017 | Мултинационалне операције

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас у Београду са припадницима ВС који наредних дана одлазе у мировне операције ЕУ у Сомалији и УН на Блиском истоку.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас у Београду са припадницима ВС који наредних дана одлазе у мировне операције Европске уније у Сомалији и Уједињених нација на Блиском истоку.

Војска Србије започиње ангажовање у још једној мисији Уједињених нација упућивањем потпуковника Стевана Рашете на дужност војног посматрача у мисији UNDOF на Блиском истоку.

Мировна операција UNDOF је успостављена Резолуцијом Савета безбедности УН од 31. маја 1974. године ради раздвајања сиријских и израелских оружаних снага током арапско-израелских ратова. Мандат снага мисије је очување прекида ватре и надгледање дезангажовања и области раздвајања између оружаних снага Израела и Сирије.

У мисију Европске уније за обуку безбедносних снага Сомалије (EUTM Somalia) одлази петочлани медицински тим предвођен мајором Зораном Младеновићем, који ће наредних шест месеци бити ангажован на задацима медицинског збрињавања припадника мисије.

У овој мисији припадници Војске Србије учествују од 25. априла 2012. године, а тренутно су ангажовани официр на дужности шефа санитетске службе и петочлани санитетски тим. 

Повезане вести