Обележен Дан Друге бригаде Копнене војске

Петак, 11.7.2014 | Култура и традиција

Друга бригаде Копнене војске обележила је данас у Краљеву свој дан. Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић, владика шумадијски и администратор Епархије Жичке Јован, команданти бригада Копнене војске, представници Министарства одбране и Генералштаба, руководиоци локaлних самоуправа и други гости.

Друга бригаде Копнене војске обележила је данас у Краљеву свој дан. Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић, владика шумадијски и администратор Епархије Жичке Јован, команданти бригада Копнене војске, представници Министарства одбране и Генералштаба, руководиоци локaлних самоуправа, предстваници предузећа из околине и грађани.

Командант Друге бригаде бригадни генерал Маринко Павловић подсетио је да Бригада прославља свој празник 12. јула у знак сећања на победу над Турцима коју су, 1805. године, извојевали српски устаници под вођством Карађорђа, ослободивши притом Карановац – данашње Краљево.

Генерал Павловић је констатовао да је Друга бригада у периоду између два празника, успешно реализовала постављене задатке.

– Током 2013. и 2014. године јединице Друге бригаде успешно су извршиле све планиране вежбовне активности, од којих треба истаћи више од 200 вежби на терену – од нивоа одељења до батаљона, као и више од 1000 гађања из пешадијског и наоружања родова, при чему су постигнути врлодобри и одлични резултати. Резултат такве обуке је да су јединице у потпуности оспосoбљене и увежбане за обезбеђење административне линије са Косовом и Метохијом и контролу Копнене зоне безбедности у дужини од 400 километара, што нам и представља један од тежишних задатака у овој години – рекао је генерал Павловић.

Командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић уручио је награде и похвале најуспешнијим припадницима Друге бригаде, а Бригади похвалу за изузетан рад и залагање на организацији прославе Дана Војске Србије.

У другом делу свечаности организована је манифестација „Отворени дан“ са богатим тактичко-техничким збором, приказом обучености и културно-уметничким програмом.

Синоћ је, поводом Дана бригаде у Дому Војске Србије у Краљеву одржан концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Повезане вести