Врховни командант Војске Србије обишао стално задејствоване снаге за контролу и заштиту ваздушног простора

Недеља, 31.3.2024 | Из јединица
Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић обишао је данас с министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем стално задејствоване снаге Војске Србије одговорне за контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије. 

Након обиласка, председник Вучић је истакао да је данас на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници приказан само део наших унапређених могућности и колико смо променили, не само изглед, већ и ниво функционалне и оперативне способности наших авиона „миг-29“, и најавио наставак улагања у Ратно ваздухопловство и ПВО и Војску Србије.
 
— Имали смо само један апарат када сам био министар одбране, данас их имамо 14, а у току је набавка нових, више ловачких апарата за Војску Србије — рекао је председник Републике и додао да набављамо и много других ствари и настављамо да снажимо нашу војску.

Према његовим речима, у томе се пре свега ослањамо на домаћу индустрију и производњу.
 
— Веома сам задовољан неким стварима, а неким нисам. Још много тога морамо да радимо, да унапређујемо, посебно морамо да радимо на беспосадним возилима и беспилотним летелицама. Посебно говорим о дроновима, како камиказама, тако и извиђачким и осталим. Већ за 20 дана видећете прва гађања српских дронова, која више нису опитна гађања, већ постају део Војске Србије. Видећете 20. априла и моћи ћете да се уверите можемо ли ми да правимо те дронове, да ли смо их направили и могу ли ти дронови да погоде нешто. Први пут ћете видети „комарце“ и „осице“, а надам се да ћете до краја године видети и „гавране“, јер „гавран“ је тај који прави велику разлику у односу на све друге — нагласио је председник Вучић и додао да је за нас важно да можемо само да чувамо своје небо.
 
Врховни командант Војске Србије је изразио и задовољство што је данас видео технику и пилоте који су ту 24 сата, седам дана у недељи — сваког дана у години.
 
— За њих не постоји дан одмора или празник, они увек морају да буду ту и да брину о безбедности и слободи наше земље. Ускоро стиже још више десетина набављених вишецевних бацача ракета у нашу земљу, што ће драстично да оснажи нашу ватрену моћ, али све је то недовољно, јер морате да имате у виду специфичност позиције наше земље која је једина војно неутрална у овом делу света и морамо да разумемо са каквим се све изазовима суочавамо — закључио је председник Републике.

Министар Вучевић је, истичући да је ово можда последњи званични догађај којем присуствује као министар одбране у Влади којој истиче мандат, изразио задовољство поводом свега што је урађено у претходном периоду на јачању Војске Србије и одбрамбених капацитета наше државе.
 
— Хоћу да захвалим председнику Републике као врховном команданту на подршци ових годину и по дана, заједнички смо радили добре и важне ствари и тек ћете видети резултате свих тих заједничких планова и циљева — истакао је министар Вучевић.
 
Он је посебно захвалио сарадницима у Министарству одбране, начелнику Генералштаба и целом Генералштабу Војске Србије на отвореном, пријатељском и патриотском односу и сарадњи.

Министар Вучевић је нагласио је да ће нова Влада, као и претходна, радити на јачању војске.
 
— Као будући председник Владе максималну подршку, заједно са председником Републике, даћу Војсци Србије, јер Војска Србија је гарант опстанка и останка Србије као слободне, независне и суверене државе. Хвала свима и честитам још једном на свему што сте радили за јачање Војске Србије — истакао је министар Вучевић.

Обиласку јединица Ратног ваздухопловства и ПВО присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, председница Народне скупштине Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали и припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Повезане вести