Донација САД за Војску Србије

Четвртак, 1.6.2017 | Актуелности

Председник Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране, начелника Генералштаба и амбасадора САД у Београду, данас је, у Панчеву, присуствовао примопредаји 19 возила „хамви“, донације САД.

Председник Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Зорана Ђорђевића, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и амбасадора САД у Београду Кајла Скота, данас је, у касарни "Народни херој Стевица Јовановић" у Панчеву, присуствовао примопредаји 19 возила "хамви" (HMMWV), донације Сједињених Америчких Држава. 

Вредност возила која су предата на употребу Војсци Србије је нешто више од 3,8 милиона долара, док је укупна вредност 40 возила која је САД, укључујући и ову траншу, до сада донирала српској војсци, нешто више од 7,5 милиона долара.

Захваљујући на донацији Влади Сједињених Америчких Држава, председник Републике истакао је да је реч о веома добрим возилима са вишеструком наменом у ратним али и мирнодопским условима.

-  За нас, за Војску Србије, посебно је важно што су возила веома ефикасна у блиској и антитерористичкој борби, а наши војници, додатно су заштићени, нарочито у блиндираним моделима који поседују веома висок степен заштите, коју, истакао је председник, не може да угрози ни панцирни метак 12,7 милиметара.

Он је истакао да "хамви" има изванредне перформансе, савладава успон од 55 степени и "трпи" 30 процената бочног нагиба а може и да "гази воду" дубине до 110 центиметара.

-  Заиста је реч о изванредном теренском возилу, што мисле и наши војници који се у њему осећају сигурно и безбедно и веома сам захвалан пријатељима из САД на донацији, рекао је врховни командант Војске Србије и изразио захвалност за све оно што су "пријатељи из Гарде Охаја" чинили и у Краљеву, Бази "Југ", Сокобањи, Прокупљу уз изражену наду да ће сарадња бити настављена и у будућности.  

Председник Вучић додао је и да је искористио прилику да замоли амбасадора Скота да, уз помоћ пријатеља из Гарде Охаја, помогне у обнови једне зграде у касарни "Народни херој Стевица Јовановић", док ће остале бити реновиране из сопствених средстава. 

Амбасадор Кајл Скот је изразио велико задовољство што је председник Вучић свој први радни дан на новој дужнности искористио да присуствује примопредаји возила из донације Сједињених Америчких Држава и захвалио, како је истакао, мушкарцима и женама из Војске Србије због њиховог професионализма и посвећености послу и својој земљи.

- Данашња донација одражава шире војно партнерство које Сједињене Америчке Државе желе да остваре са Србијом. Остајемо најактивнији и најангажованији партнер Србије, али и највећи инвеститор у Војску Србије, чиме показујемо да нам је заједнички интерес регионална стабилност и заједнички напори како бисмо очували мир, рекао је амбасадор Скот и изразио наду да ћемо једном видети у заједничкој мировној мисији "хамере" из Србије и Сједињених Америчких Држава. 

Он је подсетио да САД обављају и обуку припадника Војске Србије и обезбеђују неопходну инфраструктуру као и опрему за Базу "Југ" али и покривање свих трошкова учешћа Војске Србије на више од 30 мултинационалних вежби у последњих десет година, а да је за возила, осим обуке и опреме, обезбеђено и две године бесплатног сервиса и резервних делова.  

- Укупно током последње деценије Сједињене Америчке Државе донирале су више од 31 милион долара за подршку и развој Војске Србије, рекао је амбасадор САД и објаснио да то чине како би подржали исту ону визију коју је председник Вучић изложио у свом јучерашњем говору у парламенту.

Председник Вучић је искористио прилику да се у краткој вожњи "хамвијем" увери у део његових перформанси. У наредном периоду 19 донираних возила ће бити на располагању 3. бригади КоВ.

Повезане вести