У Новом Саду прослављен Дан Прве бригаде копнене војске

Четвртак, 9.11.2017 | Култура и традиција

У касарни „Југовићево“ у Новом Саду одржана је војна свечаност поводом Дана Прве бригаде копнене војске – 9. новембра.

Свечаним постројавањем припадника Прве бригаде копнене војске у новосадској касарни „Југовићево“, у присуству команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића, обележен је 9. новембар – Дан јединице.

– Наша данашња вредност је способност да бранимо своју земљу, како од војних тако и од невојних безбедносних претњи. Своје способности у протеклој години проверили смо кроз међународне и националне вежбе, бројна гађања из личног и колективног наоружања. Током читаве године, са мањим паузама, ангажовани смо на обезбеђењу административне линије према Косову и Метохији и контроли Копнене зоне безбедности ангажујући повремено и преко 300 људи дневно. Све наведено су наши резултати, наша снага и наша способност. Опремљени смо и оспособљени да уколико буде потребно пружимо неопходну подршку становницима у борби са стихијама и у случају угрожавања живота и имовине – рекао је командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић, обраћајући се присутнима.

Припадницима Прве бригаде Дан јединице честитао је и командант Копнене војске генерал-потпуковник Симовић, који је са бригадним генералом Петровићем најзаслужнијима уручио награде и признања.

Обележавању Дана Прве бригаде присуствовали су и Ђорђе Милићевић, потпредседник Покрајинске владе, Милан Новаков, начелник Јужнобачког управног округа, Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, представници Министарства одбране, Војске Србије, МУП-а, цркава и верских заједница и бројни гости.

За најбољу јединицу Прве бригаде копнене војске проглашено је Прво стрељачко оделење Друге пешадијске чете 11. пешадијског батаљона, с командиром оделења заставником Жељком Купрешаком на челу, коме је генерал Симовић уручио признање.

Након свечаног дефилеа јединица, за госте је уприличен и технички збор наоружања и опреме јединице.

Дан Прве бригаде копнене војске – 9. новембар слави се у знак сећања на историјски датум када је 1918. године јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије, предвођена мајором Војиславом Бугарским, умарширала у ослобођени Нови Сад.

Повезане вести