Положени венци поводом Дана бранилаца отаџбине

Уторак, 23.2.2016 | Култура и традиција

Национални празник Руске Федерације, Дан бранилаца отаџбине, обележен је данас полагањем цвећа на Спомен-гробље ослободиоцима Београда и на Споменик совјетским ратним ветеранима на Авали.

На Спомен-гробљу ослободилаца Београда венце је положила делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, затим председник Скупштине града Никола Никодијевић, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин и представници амбасада Белорусије и Азербејџана у Београду.

Полагањем цвећа на Дан бранилаца отаџбине одаје се почаст како војницима, тако и њиховим породицама. У Русији се на Дан бранилаца отаџбине одржавају бројне манифестације.

Спомен-гробље ослободиоцима Београда подигнуто је 1954. године у Београду и на њему почивају југословенски и совјетски војници погинули у борбама 1944. године за ослобађање Београда.

Споменик совјетским ратним ветеранима на Авали подигнут је 1965. године у знак сећања на чланове високе совјетске војне делегације настрадале у авионској несрећи на Авали 1964. године, када је њихов авион ударио у врх те планине.

Фото: агенција Танјуг

Повезане вести