Међународни курс за штабне официре Уједињених нација

Петак, 8.12.2023 | Обука
У организацији Центра за мировне операције Војске Србије, претходне три недеље је у бази „Југ“ код Бујановца одржан међународни курс за штабне официре Уједињених нација.

Курс су похађали припадници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова и оружаних снага Алжира, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Египта, Марока, Намибије, Немачке, Сједињених Америчких Држава и Словеније.

Они су се у нашем центру оспособљавали за рад на штабним дужностима у мировним операцијама Уједињених нација у складу са важећим стандардима и процедурама.

Програм обуке је моделован тако да обухвата основне стандарде и аспекте функционисања интегрисаних мисија Уједињених нација, упознавање са процесом планирања у војној компоненти, штабним функцијама и процедурама, а значајан део курса је био посвећен представљању и разматрању искустава из учешћа у актуелним мировним операцијама.

Обуку су реализовали предавачи из Министарства одбране, Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Центра за обуку за операције подршке миру из Босне и Херцеговине, те Црвеног крста Србије, Међународног комитета Црвеног крста, Високог комесаријата УН за избеглице и Дечјег фонда УН у Републици Србији.

Курс је свечано затворен данас, и том је приликом истакнуто да су циљеви овог међународног усавршавања у потпуности остварени, те да су полазници успешно савладали све садржаје.

Центар за мировне операције је од 2015. године сертификован за извођење овог курса по стандардима и процедурама Уједињених нација. Велико међународно интересовање за учешће на курсу потврда je поверења у квалитет обуке и припрема које Војска Србије спроводи за потребе учешћа у мировним операцијама.

Повезане вести