Вежба подржана рачунарским симулацијама „Ватрени бедем 2018“

Четвртак, 22.11.2018 | Обука

У Центру за обуку путем симулација у Београду у току је вежба подржана рачунарским симулацијама „Ватрени бедем 2018“, по теми „Територијална бригада у одбрани“.

Реч је о заједничкој активности Команде за обуку, Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Црвеног крста Србије и Центра за обуку путем симулација.

Петодневном вежбом руководи заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, а командант вежбајуће јединице је пуковник Раде Рњаковић, командант Команде за развој Расинске бригаде. Вежба је прилика да се провери способност Команде Расинске бригаде за планирање, организовање и извођење одбрамбене операције у условима симулираног окружења.

Извођењем вежбе која траје од 19. до 23. новембра проверено је и познавање начела употребе јединица и средстава, садејства са јединицама Ратног ваздухопловства и ПВО, али и сарадње са осталим структурама система одбране. Увежбаване су тактичке радње, технике и процедуре, након чега је анализиран квалитет донетих одлука на свим нивоима командовања.

Вежбе подржане рачунарским симулацијама незаобилазан су облик практичне обуке команди јединица у Војсци Србије. Реализацијом оваквих активности Центар за обуку путем симулација стекао је искуства у моделовању, припреми и реализацији оваквих вежби, а јединице у извођењу вежби на савремен начин уз реално окружење, без утрошка људских и уз минимални утрошак материјалних ресурса.

Повезане вести