Међународни курс у Центру АБХО

Петак, 17.11.2023 | Из јединица
У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране у Крушевцу ове недеље је реализован курс „Детекција, дозиметрија и заштита од јонизујућег зрачења“, који су похађали припадници оружаних снага из осам земаља.

Током петодневне обуке, полазници из Алжира, Азербејџана, Босне и Херцеговине, Грчке, Италије, Сједињених Америчких Држава, Словеније и Шпаније, оспособљавали су се за рад у условима изложености јонизујућим зрачењима. 

Они су, у кабинетима и на практичним вежбама, увежбавали коришћење опреме за детекцију и дозиметрију, технике мерења и идентификације извора јонизујућих зрачења, процену ефеката зрачења на биолошке системе и примену основних мера заштите.

Обуку на овом међународном курсу реализовали су сертификовани инструктори из Центра АБХО и гостујући предавачи из Института за нуклеарне науке „Винча“ и Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.

Успешна реализација овог усавршавања и велико међународно интересовање за учешће на обуци у Центру АБХО даље учвршћују статус ове јединице као регионалног и партнерског центра за образовање и обуку и потврђују висок квалитет обуке која се у Војсци Србије спроводи у области атомско-биолошко-хемијске одбране.

Повезане вести