Министар Александар Вулин у посети припадницима Војске Србије ангажованим у МнОп УН у Либану

Уторак, 17.7.2018 | Мултинационалне операције

Министар Александар Вулин у дводневној посети припадницима Војске Србије ангажованим у мултинационалној операцији УН у Либану

Министар одбране: Српски војници међу најобученијим у мировним мисијама


Српски војници који учествују у мировним мисијама су јако обучени и квалитетни и због тога међународна заједница рачуна на Србију и жели да ради са српском војском, заједнички је став заменика шефа мисије Унифил у Либану, Имрана Ризе и команданта Сектора Запад мисије Унифил бригадног генерала Паола Фабрија,  са којима се данас састао министар одбране Александар Вулин.

Министар Вулин, који се налази у дводневној посети мировним снагама УН у Либану, обишао је данас команду мисије Унифил у Накури и Команду Сектора Запад, а сутра ће се састати са припадницима српског националног контингента. Укупно 177 српских војника је размештено су у секторима Исток и Запад на позицијама 7-2, 9-66 и 1-26.
 
– Република Србија у овом тренутку има 322 представника у десет различитих мировних мисија, од којих је шест под командом Уједињених нација а четири под командом Европске уније. Где год смо ми присутни показало се да је ниво наше обучености изузетан и да је квалитет наших људи изузетан. Ми се на првом месту поносимо нашим људима, нашим војницима, а Република Србија ће као војно неутрална земља остати веома посвећена свом учешћу у мировним мисијама. Ми знамо шта значи доносити мир, уосталом на делу наше територије се налази једна мировна мисија. Ово је наш начин да покажемо и другим земљама да можемо да извозимо мир, да можемо да извозимо стабилност, да можемо да покажемо свима колика је вредност наше армије, изјавио је министар Вулин.

– Када покажете квалитет људи који припадају Војсци Србије и када покажете колико су обучени и спремни, колико су наше старешине на светском нивоу, онда не само да стичете углед већ и међународна заједница рачуна на вас и има потребу да ради са вама. Не треба заборавити да је све ово и вид дипломатије. Не само што доносимо мир, и не само што се наши момци и девојке понашају на најбољи могући начин, већ и у времену када у ове земље мир дође, када више нема потребе за војскама, има потребе за бизнисменима, има потребе за изградњом и обновом, а то по правилу добијају оне земље које су учествовале у мировним операцијама. Наша војска овде практично полаже темељ за неке будуће догађаје и отвара врата нашој привреди као што отвара врата и нашој политици и дипломатији, рекао је српски министар одбране.
 
Привремене снаге Уједињених нација у Либану (Унифил) једна су од најстаријих активних мисија под окриљем УН. Мисија је формирана 1978. године у јеку либанског грађанског рата и израелске окупације. Зона распореда снага и извршавања задатака Унифила је рејон дуж 120 километара Плаве линије, која раздваја Израел и јужни део Либана. У Унифилу је ангажовано око 11.000 војника из 41 земље.

Повезане вести