Обука на новом борбеном возилу Војске Србије лазар 3

Четвртак, 20.12.2018 | Обука

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић обишли су данас на полигону „Никинци“ обуку припадника Војске Србије на новом оклопном борбеном возилу точкашу лазар 3.

Министар Вулин: После 30 година ново борбено возило у Војсци Србије


Министар одбране Александар Вулин и  начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић обишли су данас на полигону „Никинци“ обуку припадника Војске Србије у руковању, коришћењу, употреби и основном одржавању новог оклопног борбеног возила точкаша лазар 3.

Како је истакао министар Вулин, данас се крунише иницијатива председника Србије и врховног команданта Александра Вучића, коју је покренуо још као министар одбране, да се у нашу војску уведе најсавременије борбено возило пешадије.

Лазар 3 је данас добио и посаду Војске Србије, имамо обучене припаднике војске који могу да га користе и који своје знање могу да преносе и другима. Захваљујући тој иницијативи, ове и наредне године, Војска Србије ће се интензивно наоружавати и опремати најсавременијим средствима. Данас сам поносан и срећан јер је ово наше борбено возило. Ово је први пут после више од 30 година да смо ми својом памећу, знањем и новцем направили овакво савремено средство – рекао је министар Вулин и додао да је давних осамдесетих година тадашња СФРЈ правила борбена возила и да је, од тада до данас, ово први пут да Војска Србије добија тако савремено и моћно средство из сопствене производње.

– Наши инструктори, наша памет, наш новац, наши фабрички капацитети направили су лазара 3. Само оно што сами произведете – то је ваше. Само она технологија коју сами освојите – то је ваша технологија. То нико не може да вам узме. Војсци Србије нико више не може да узме способност да се опрема, наоружава и јача – поручио је министар Вулин.

Начелник Генералштаба истакао је да је реч о завршној фази оспособљавања припадника Војске Србије у употреби новог борбеног возила лазар 3.

– Опремање је један сегмент у процесу подизања оперативних способности Војске Србије. Најбитнији сегмент који се односи на употребу поменутог борбеног возила приведен је крају и ми смо, без сумње, добили нуклеус припадника Војске Србије који ће у почетној фази имплементирати своја знања у делу који се односи не само на употребу борбеног возила, него и на употребу јединица у тактичком и доктринарном начелу. Ја сам у потпуности задовољан приказаним и у потпуности задовољан интеграцијом борбеног возила и људства, и свиме оним што смо видели – нагласио је генерал Мојсиловић изражавајући захвалност на потпуној координацији и имплементацији стратегијских одлука у делу који се односи на опремање најсавременијим борбеним средствима Војске Србије.

Према речима помоћника директора ЈП „Југоимпорт-СДПР” Александра Лијаковића, лазар 3 је овим приказом ушао, после обуке припадника Војске Србије, у наоружање Војске Србије.

– Ово није само модел новог возила, већ је и по концепту сасвим ново возило. Реч је о оклопном борбеном возилу, 8х8, урађеном по свим критеријумима водећих возила западног порекла, пре свега, које обухвата врло модеран приступ оклопне заштите, покретљивости, ватрене моћи и могућности дуготрајне борбе у сукобима различитог интензитета, антитерористичкој борби, антигерилској борби, мировним операцијама, али и класичним сукобима средњег интензитета – нагласио је Лијаковић.

Потпуковник Горан Јовановић из Управе за планирање и развој, која је тактички носилац за борбено возило лазар 3, истакао је да је задовољан и данашњом обуком и новим возилом.

– Добили смо врло сложено средство, али не толико да се на њему не можемо тако брзо обучити. Борбено возило лазар 3 у рангу је осталих борбених возила које користе земље у региону – нагласио је потпуковник Јовановић додајући да је управо такво софистицирано возило потребно нашој Војсци.

Међу онима који су данас били на полигону „Никинци“ је и десетар Предраг Новковић из 41. пешадијског батаљона Четврте бригаде копнене војске, који је истакао да је више од месец дана на том полигону био на обуци за возило лазар 3. 

– Обука је била врло напорна, али за нас није представљала проблем. Усавршили смо се за то возило и веома смо задовољни и обуком и возилом – истакао је десетар Новковић.

Припадницима Војске Србије уручени су сертификати о успешно завршеној обуци на ОБВТ лазар 3.

Повезане вести