Прослављени празници команди за развој Тимочке и Расинске бригаде

Петак, 19.10.2018 | Култура и традиција

У касарнама „Никола Пашић“ у Зајечару и „Цар Лазар“ у Крушевцу данас су одржане свечанoсти поводом 19. октобра – Дана Команде за развој Тимочке бригаде и Дана Команде за развој Расинске бригаде.

Поводом Дана Команде за развој Тимочке бригаде у касарни „Никола Пашић“ у Зајечару одржана је свечана академија у присуству заменика команданта Команде за обуку бригадног генерала Јелесија Радивојевића,  Епископа тимочког Илариона, представника органа локалне самоуправе, МУП-а, привредних субјеката и институција културе.

Командант Команде за развој Тимочке бригаде потпуковник Владица Вучковић је у свом обраћању истакао да припадници јединице следе светлу традицију својих предака и да су у протеклом периоду напорно радили на подизању оперативних способности за извршење додељених мисија и задатака.

Поводом празника, најбољим припадницима јединице и институцијама са којима јединица сарађује награде, похвале и захвалнице је уручио заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић.

Након свечаности, делегација Министарства одбране и Војске Србије предвођена бригадним генералом Јелесијем Радивојевићем одала је пошту француским борцима који су погинули за слободу Србије и српским ратницима страдалим у балканским и Првом светском рату.

Команда за развој Тимочке бригаде дан јединице обележава 19. октобрa, у спомен на тај дан 1918. године када је, уласком француског генерала Гамбете, ослобођен Зајечар у Првом светском рату. 

У касарни „Цар Лазар“ у Крушевцу припадници Команде за развој Расинске бригаде свечано су прославили свој празник који се обележава у спомен на дан када је, 1918. године, српска војска ушла у ослобођени Крушевац.

Свечаности су присуствовали помоћник команданта Команде за обуку за подршку пуковник Славен Бошковић, градоначелница Крушевца Јасмина Паруловић, начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, представници српске православне цркве, МУП-а, привредних и културних институција Крушевца.

Сумирајући  постигнуте резултате између два празника командант Команде за развој Расинске бригаде пуковник Раде Рњаковић истакао је да је јединица којом командује успешно реализовала све задатке који су пред њу постављени. 

На крају свечаности уручена су признања појединцима који су се истакли у раду.

Повезане вести