Војска Србије на свечаности у Новом Саду

Субота, 22.10.2016 | Култура и традиција

Почасном артиљеријском паљбом са три плотуна из шест артиљеријских оруђа коју су припадници Гарде извели са Петроварадина започео је војни део свечаности поводом обележавања 23. октобра – Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату.

Свечаности су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, председник Владе Александар Вучић, представници законодавне, извршне и судске власти, министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског кора, верских заједница, локалне самоуправе, друштaва за неговање традиција ослободилачких ратова, као и многобројни грађани.

За окупљене грађане, на новосадском небу, на Дунаву и Београдском кеју, извођењем дејстава јединица Речне флотиле, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Специјалне бригаде у оквиру атрактивних вежбовних секвенци, приказан је део оперативних способности Војске Србије. Пред очима окупљених Новосађана, пловни објекти Речне флотиле парали су таласе, коју је сменила грмљавина ваздухопловног ешелона јединица РВ и ПВО. Такође, наступом моторизованог ешелона, приказана су нова и модернизована средства ратне технике, као и средства у развоју из домаћег производног програма.

Честитајући припадницима Војске Србије на показаној спремности, а Новосађанима Дан ослобођења града у Другом светском рату, председник Николић је свим грађанима Србије пожелео живот у слободи и миру који смо наследили од наших херојских дедова и очева.

– Положивши огромне жртве на олтар слободе, Србија је, као и увек у историји, била на страни правде, части и славе, на страни земаља победница у Другом светском рату – највећег и најкрвавијег оружаног сукоба у историји човечанства – нагласио је председник Николић подсећајући на жртву коју је тај град поднео, а који је за херојска дела својих житеља током народноослободилачке борбе 1975. године одликован Орденом народног хероја и постао град-херој.

Наглашавајући да не смемо да заборавимо на страдалну славну прошлост која нас обавезује на вечност, председник Николић је припадницима Војске Србије поручио да баштине славу и част ратних победа бораца за слободу Србије, од устаника до партизана.

– Јачаћемо снагу наше војске и никоме не претимо, само желимо да свакога, без обзира какве су му намере, уверимо да смо спремни на одговор на сваки безбедносни изазов – поручио је председник Николић додајући да је наш народ у својој историји много пута показао да зна да су слобода и мир речи иза којих стоје највеће жртве и одрицања.

Према речима председника владе Војводине Игора Мировића, слобода и мир најважније битке данашњице, а први и најважнији гарант слободе једног народа је његова војска, снажна, опремљена и добро обучена, високо мотивисана да га заштити и да буде с њим у свим окилностима.

– Јасна мисија увек опстаје упркос времену и променама, а то је мисија родољубља и мисија заклетве – бити спреман да у борби дам свој живот. Једна реченица са много знамења и симбола – истакао је Мировић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је подсетио да се данас сећамо жртава и поклањамо сенима свих оних који су пре 72 године извојевали слободу за Нови Сад, град који је након вишегодишње окупације био потпуно разорен.

– У његове темеље уграђено је на хиљаде живота, да би ми данас живели у слободи – нагласио је Вучевић додјући да никада нећемо заборавити њихове жртве, али ни одустати од темељних вредности антифашизма и слободарства.

Уз три дефилеа, јединствени празник за очи војног дела свечаности, којом је руководио генерал-мајор Војин Ч. Јондић, начелник Управе за оперативне послове Генералштаба, био је и падобрански скок припадника Војске Србије који су се, носећи заставе Републике Србије, Војске Србије и Специјалне бригаде, приземљили на новосадској „Официрској плажи“.

На данашњој свечаности кроз приказ оспособљености оперативних способности Војске Србије окупљене госте и грађане водио је командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић.

Претходних неколико дана, у оквиру обележавања Дана ослобођења, на самој обали Дунава, заинтересовани Новосађани могли су да погледају својеврстан технички збор већег броја оружја мањег калибра као и средства и опрему разне намене у наоружању припадника војске.

Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату обележава се као сећање на 23. октобар 1944. године, када су град ослободиле партизанске јединице из Срема и Бачке, чиме се Нови Сад поново нашао у оквиру (обновљене) Југославије.

Повезане вести