Посета команданта Команде здружених снага НАТО-а у Напуљу

Среда, 11.10.2023 | Међународна сарадња
Командант Команде здружених снага НАТО-а у Напуљу адмирал Стјуарт Манч, који је уједно и командант поморских снага Сједињених Америчких Држава у Европи и у Африци, боравио је јуче и данас у посети Републици Србији.

Са америчким адмиралом су данас, у одвојеним сусретима, разговарали врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Генерал Мојсиловић је са адмиралом Манчом разменио мишљења и ставове о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету и перспективама сарадње Војске Србије и команде у Напуљу, с тежиштем на ситуацији на Косову и Метохији, будући да су међународне снаге у Покрајини у надлежности ове команде.

У разговору је оцењено да је досадашња сарадња конструктивна и професионална и да наше партнерство, које се одвија уз потпуно поштовање политике војне неутралности Републике Србије, доприноси миру и стабилности у региону. Изражена је и спремност за наставак сарадње у свим областима од заједничког интереса, пре свега оним које се односе на развијање способности за учешће у мултинационалним операцијама.

Начелник Генералштаба Војске Србије је команданту јужног крила НАТО-а презентовао ставове и погледе наше стране на стање безбедности на Косову и Метохији, као и на изазове, ризике и претње са којима се суочавају Срби у Покрајини, али и читав регион.

Генерал Мојсиловић је истакао да, у складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и свим потписаним споразумима, Република Србија и даље види Кфор као јединог легитимног безбедносног актера у Покрајини, и да зато од команде у Напуљу очекује да предузме кораке који ће омогућити безбедно окружење и слободу кретања за све, а пре свега за грађане српске националности.

Повезане вести