Примопредаја дужности команданта Ратног ваздухопловства и ПВО

Уторак, 19.6.2018 | Актуелности

Генерал-мајор Ранко Живак предао је данас дужност команданта Ратног ваздухопловства и ПВО бригадном генералу Душку Жарковићу, у присуству министра одбране и начелника Генералштаба.

Генерал-мајор Ранко Живак предао је данас дужност команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадном генералу Душку Жарковићу, у присуству министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића.
 
Поводом одласка у заслужену пензију, генерал Диковић уручио је Златну плакету Војске Србије генералу Живаку.
 
Како је истакао министар Вулин, обраћајући се генералу Живаку, иза таквих официра увек остане поштовање људи са којима су радили.
 
– Остане поштовање, љубав, захвалност људи са којима сте делили хлеб, свађали се, мирили и делили уверење да ова земља мора бити боља, сачувана и одбрањена. Зато данас можете да будете поносни и када будете сумирали оно што сте радили можете да будете поносни на живот, каријеру и вид, који је далеко бољи него каквог сте га затекли примањем на дужност команданта РВ и ПВО. Захвалио бих вам на годинама службе, на упорности и храбрости, рекао је министар одбране.
 
Генерал Жарковић има све разлоге да буде задовољан, додао је министар одбране, јер ће почетак његовог мандата бити почетак значајног осавремењавања нашег вида.
 
– Од вас много очекујемо – да дате све од себе, да учините све што је у вашој моћи па и више од тога, да вид буде бољи него кад сте га преузели. Надамо се да ћете све оно што сте до сад радили радити и надаље, још јаче и још боље. Размишљајте да оставите траг иза себе док сте овде. Надам се да ћете и ви завршити своју каријеру поносни и усправног чела, рекао је министар Вулин и поручио свим припадницима Војске Србије да се наша војска развија, јача и „да земља коју чувамо и бранимо има разлога да буде сигурна, мирна и спокојна докле год има овакву војску“.
 
Генерал Диковић говорио је о каријерама двојице генерала, њиховом професионализму, посвећености, пожртвованости, као и о сарадњи са њима.
 
– Генерал Живак је имао сјајан однос према људима, од њега сам и ја много научио, посебно како и на који начин остати стабилан у свим ситуацијама. Дивио сам се његовој упорности, јер оно што је замислио то је и остварио. Захвалио бих му на свему што је као командант учинио и пожелео да ужива у заслуженој пензији. Генералу Жарковићу поручио бих да настави тамо где је претходни командант стао, да оствари своје амбиције и жеље, да чува људе, јер људи су нам најважнији, а ако га људи буду следили – успео је. Ја сам сигуран да хоће, закључио је начелник Генералштаба.

Сећајући се својих почетака на дужности команданта РВ и ПВО, генерал Живак је истакао да му није било нимало лако, али је истакао да је то био његов избор, одлука, прилика и велики изазов да се у тешким временима ухвати укоштац са тим, заједно са најближим сарадницима.
 
– Моји мотиви ових девет година да као командант будем на висини задатка били су осећај одговорности, жеља да будућим генерацијама сачувамо и предамо РВ и ПВО у бољем стању него када смо га затекли и наша славна традиција и историја оличена у људима који су најтежим тренуцима увек били на висини задатка, рекао је генерал Живак и пожелео генералу Жарковићу много успеха на месту команданта РВ и ПВО.
 
Генерал Жарковић је нагласио да ће као нови командант РВ и ПВО од сваког припадника тражити одговорност и максималну посвећеност обавезама, како би ефикасност, ефективност и безбедност извршавања задатака била на потребном нивоу.
 
– Сигуран сам да РВ и ПВО поседује способност за супротстављање савременим претњама за безбедност те да ћемо заједничким радом допринети решавању свих постављених задатака, свесни традиције, али усмерени ка будућности, рекао је генерал Жарковић.

Повезане вести