Променадни дефилеи војних оркестара и приказ наоружања по градовима

Среда, 14.2.2018 | Култура и традиција

У сусрет Дану државности, Репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије извео је данас у центру Београда променадни дефиле од Трга републике и Кнез Михаилове улице до Војног музеја.

Бројни грађани пратили су наступ оркестра Гарде који је данашњи дефиле у главној престоничкој улици започео уз звуке „Марша на Дрину“, а на репертоару су се смењивали маршеви и корачнице које су изводили на неколико места дуж ове пешачке зоне. Спонтани аплауз испратио је сваку нумеру дефилеа у коме су посебно уживали најмлађи суграђани.
 
У оквиру обележавања Дана државности, нишки војни оркестар извео је, такође, променадни дефиле у том граду од Трга краља Милана и Обреновићеве улице до Трга краља Александра.

Поводом Сретења – Дана државности Републике Србије, јединице Копнене војске и Команде за обуку данас су организовале приказ наоружања и војне опреме у Ужицу, Пријепољу, Лозници, Суботици, Бору, Параћину, Јагодини и Петровцу на Млави.
 
Бројни грађани, деца из школских и предшколских установа, представници локалне самоуправе, организације резервних војних старешина и представници медија у градовима у којима не стационирају јединице Војске Србије, имали су прилике да виде наоружање, средства и опрему које јединице Војске Србије користе у раду.
 
Посматрачи су посебно били заинтересовани за приказ пешадијског наоружања и опреме, телекомуникационих и оптоелектронских средстава, радара и топова, као и за разговор са припадницима војске у чему су по обичају највише предњачили наши најмлађи суграђани.
 
У данашњим активностима учествовали су припадници Прве и Друге бригаде копнене војске, Речне флотиле, Центра за обуку копнене војске, Команде за развој Тимочке бригаде, Команде за развој Расинске бригаде, Центра за обуку логистике, Центра АБХО и припадници Интервидовског полигона „Пасуљанске ливаде“.

Овим активностима Министарство одбране и Војска Србије почели су обележавање Дана државности Србије који се прославља у знак сећања на Сретење 1804. године када је подигнут Први српски устанак и почело ослобођење од Турака и исти датум 1835. године, када је донет први модерни устав Србије.
 
Прослава Дана државности Србије празновањем Сретења – 15. фебруара обједињује идентитет државе и војске, чиме се обнавља најдубља повезаност у српској државотворној традицији.

Повезане вести