Генерална проба за „Челик 2017“ на полигону Никинци

Понедељак, 8.5.2017 | Обука

Генерална проба за предстојећу централну свечаност поводом обележавања Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе „Челик 2017“ одржана је данас на полигону Никинци.

Проби су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима.
 
На полигону у Никинцима, током финалних увежбавања за свечаност која је симболично названа „Челик 2017“, приказан је достигнут степен развоја наоружања и војне опреме из развоја Војнотехничког института и привредних друштава из групације Одбрамбене индустрије Србије и Југоимпорт СДПР-а. Први пут широј јавности биће представљен систем АЛАС. Такође, биће приказани и вишенаменска оклопна возила "милош" и "лазар", системи "морава" и "огањ" и самоходна хаубица "НОРА".

Успешно је извршено и бојево гађање са артиљеријским и ракетним наоружањем, приказано дејство тенкова, и пешадијског наоружања, а небо над полигоном парали су ваздухоплови РВ и ПВО који су дејствовали из ваздуха.

На генералној проби свечаности „Челик 2017“ демонстриране су и могућности примене комутационог чвора, којим се обезбезбеђују телекомуникационо-информациони сервиси на командном месту бригаде чиме је унапређено искоришћење информационог простора, а за потребе командовања Војске Србије на тактичком нивоу.

Током телевизијског преноса, биће представљен приказ оспособљености дела јединица Војске Србије и МУП-а. На полигону у Никинцима, за сутрашњу свечаност припремљен је и тактичко-технички збор, као и изложба „Југоимпорт СДПР“.

На свечаности у Никинцима, за коју су припреме започеле још крајем фебруара, осим припадника Министарства одбране и Војске Србије и МУП-а, присуствоваће и државни врх, министри у Влади, представници војно-дипломатског кора, као и гости из иностранства.

Повезане вести