Свечаности поводом Дана Војске у градовима Србије

Понедељак, 23.4.2018 | Култура и традиција

У присуству бројних грађана, на градским трговима и улицама у Крушевцу, Зајечару, Панчеву, Новом Саду, Краљеву и Нишу данас су организоване војне свечаности поводом Дана Војске Србије.

У присуству бројних грађана, на градским трговима и улицама у Крушевцу, Зајечару, Панчеву, Новом Саду, Краљеву и Нишу данас су, уз подршку локалних самоуправа, организоване војне свечаности поводом Дана Војске Србије. 

На централном новосадском Тргу слободе, пред великим бројем грађана одржана je свечаност којој су, уз команданте Прве бригаде копнене војске и Речне флотиле бригадног генерала Жељка Петровића и капетана бојног брода Андрију Андрића, присуствовали чланови покрајинске Владе на челу са потпредседником Ђорђем Милићевићем, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, епископ Бачки Иринеј и бројни гости из друштвеног, верског, културног и политичког живота Покрајине и Града.

– Бити војник за нас значи бити одговоран прецима и обавезан потомцима. Са славном историјом иза себе и јасном визијом за будућност, а поносни на своје резултате, ослоњени на богатство у људима спремно дочекујемо наредне задатке – истакао је у свом обраћању генерал Петровић.

Честитајући празник присутнима се обратио и Милош Вучевић.

– Ви сте наша снага и наш миран сан, ви сте најважнији стуб стабилности наше државе. Ваш пожртвовани рад и резултати које последњих година постижете у свим сегментима одбране чине да се сваки грађанин осећа сигурно, а Србија буде стабилнија, угледнија и поштованија у свету. 

Током свечаности кадети Војне академије, праћени аплаузима грађана, беспрекорно су  извели егзерцир, након чега је уследио дефиле ешелона припадника Прве бригаде, Речне флотиле и 240. дивизиона за ПВД на челу са пуковником Драганом Бојићем замеником команданта Речне флотиле. 

На Тргу слободе Прва бригада и Речна флотила, окупљеним посматрачима, представили су и део наоружања и војне опреме којом располажу понтонирске, тенковске, механизоване, артиљеријске, инжињеријске, извиђачке и јединице ПВО и рониоци. 

Други део свечаности одвијао се на Дунаву где су бројни посматрачи, са Београдског и Кеја жртава рације пратили дефиле и приказ дела пловних објеката, речних вишенаменских, патролних и десантних бродова и групе гумених чамаца из састава Речне флотиле, украшених свечаним галама, уз традиционални рубни поздрав морнара „Ура“ који је измамио аплаузе присутних посматрача.  По први пут Дунавом су запловили бродови под новим именима “Нови Сад“, „Тител“, „Апатин“, „Бечеј“ „Белегиш“, „Тараш“, „Колубара“, „Морава“ и „ Тимок“. Дефилеом је командовао капетан фрегате Ромео Грбовић командант Првог речног одреда.

За посматраче, након приређеног програма, организована је и подела пасуља справљеног у пољским кухињама по чувеној рецептури војних кувара. 

Свечано је било и у Нишу где је, код спомен-комплекса Бубањ, обележен Дан Војске Србије. Свечаности су присуствовали градоначелник Ниша Дарко Булатовић, генерали у пензији из огранка Клуба генерала и адмирала у Нишу, председници општина, представници Министарства унутрашњих послова, Српске православне цркве, удружења војних пензионера, организација резервних војних старешина, бораца и потомака ослободилачких ратова, директори и представници државних и приватних предузећа, основних школа, и бројни грађани Ниша.

Осим свечаног постројавања јединица размештених у гарнизону Ниш приређен је и тактичко-технички збором који је изазвао велико интересовање грађана.

Командант Треће бригаде Копнене војске пуковник Предраг Грбић, уз подсећање на Други српски устанак, поручио је да ће припадници војске и даље успешно реализовати све постављене задатке и бити гарант мира и безбедности свих грађана Србије. 

Свечаност је употпунио демо скок припадника 63.падобранског батаљона. Заставу   Републике Србије носио је заставник прве класе Јанићијевић Мирољуб, заставу Војске Србије водник Цветковић Дејан, заставу 63. падобранског батаљона заставник Митић Синиша, док језаставу Града Ниша носио заставник Светозаревић Милан.

У Панчеву на Тргу слободе и платоу испред Градске управе Дан Војске Србије обележен је уз присуство бројних званица, представника локалне самоуправе, привредних субјеката, чланова породица погинулих припадника 72. специјалне бригаде, као и великог броја грађана.

Свечаним постројавањем јединица Специјалне бригаде и 11. пешадијског батаљона Прве бригаде почела је данашња свечаност. 

Припадницима Војске Србије празник је честитао командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић. У име локалне власти, постројеним старешинама и војницима, као и грађанима су се обратили и заменик градоначелника Панчева Предраг Живковић и начелница Јужнобанатског округа Данијела Лончар.

Присутни грађани су могли да се упознају са најсавременијим наоружањем и војном опремом која је била приказана тактичко-техничком збору, након чега је наступио свечани дефиле моторизованог подешелона.

Припадници Команде за развој Расинске бригаде, Центра за обуку логистике и Центра АБХО из састава Команде за обуку и припадници 246. батаљона АБХО из састава Копнене војске организовали су свечаност на Тргу Косовских јунака у Крушевцу. 

Осим припадника Војске Србије из гарнизона Крушевац свечаности су присуствовали начелник штаба Команде за обуку бригадни генерал Дејан Јанковић, представници органа локалне самоуправе, привредних и културних друштава, Српске православне цркве, бројни гости и званице, породице погинулих припадника Војске Србије, а најдражи гости су била деца из дома за децу без родитељског старања „Јефимија“ из Крушевца.

Грађани Крушевца и околине имали су прилику да присутвују дефилеу јединица из гарнизона Крушевац и да обиђу тактичко-технички збор који је приређен за ову прилику.

Поводом Дана Војске, у сарадњи Школском управом, Културним центром и основним школама у Крушевцу, организовано је такмичење за ученике основних школа, у литерарним и ликовним радовима на теме „Писмо војнику“ и „Војник ВС – мој војник“. За прва три награђена рада у обе категорије  на свечаности су додељене дипломе и пригодне награде. 

На Поповој плажи у Зајечару одржана је војна свечаност у присуству помоћника команданта Команде за обуку за подршку пуковника Славена Бошковића, градоначелника Зајечара Бошка Ничића, Епископа Тимочког господина Илариона, представника Министарства унутрашњих послова, борачких организација, јавних институција, као и многобројних грађана Зајечара.

Бројни грађани Зајечара и гости имали су прилике да погледају дефиле јединица које стационирају у гарнизону Зајечар, пригодан културно-уметнички програм, као и да уживају у разгледању војног наоружања и опреме која је била изложена на Поповој плажи.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић честитао је Дан Војске Србије, са жељама за даљи напредак и развој војске и истакао да велико интересовање међу грађанима недвосмислено указује на велико поштовање које војска као институција ужива у народу.

Раније данас делегација команде гарнизона Зајечар, представници града Зајечара, борачких организација и чланови породица погинулих припадника Војске положили су венце и цвеће на Споменик палим борцима Тимочке крајине на Тргу Ослобођења у Зајечару.

На Тргу српских ратника у Краљеву данас је организована прослава Дана Војске Србије у сарадњи са локалном самоуправом града Краљева. Присутним гостима и Краљевчанима обратили су се командант Друге бригаде копнене војске пуковник Жељко Кузмановић и градоначелник Краљева Предраг Терзић. Многобројни грађани Краљева могли су да виде постројавање јединица Војске Србије које су лоциране у гарнизону Краљево, тактичко-технички збор дела наоружања, опреме и ратне технике којом јединице располажу и пригодан културно-уметнички програм.

На данашњим свечаностима додељена су признања и награде појединцима који су се истакли залагањем у служби.

За Дан Војске Србије одабран је 23. април у знак сећања на дан када је донета одлука о подизању Другог српског устанка за ослобођење Србије од Отоманске империје. Са државног и војног аспекта тај датум препознат је као историјска прекретница која је довела до стварања модерне српске државе, али и до стварања модерне српске војске.

Повезане вести