Отворена Међународна радионица за развој подофицирског кора

Уторак, 25.2.2020 | Међународна сарадња
Међународна радионица за развој подофицирског кора у организацији Центра за обуку и усавршавање подофицира „Милунка Савић“, отворена је данас у Дому Гарде у Топчидеру.

Циљ тродневне радионице, која окупља више од 70 учесника из 23 земље чланице НАТО и Програма Партнерство за мир, јесте презентовање програма, курсева, обуке и усавршавања подофицира у земљама учесницама, информисање о начину избора, селекције и припреме инструкторског кадра у подофицирским школама, као и разматрање будућих билатералних и мултилатералних сарадњи на пољу развоја система обуке и усавршавања подофицира.

Како је на отварању истакао заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров, радионица је једна од најзначајнијих активности међународне војне сарадње у Војсци Србије у 2020. години.

— Од 2013. године до данас, Војска Србије је кроз Програм DEEP успешно реализовала велики број активности, кроз које смо сагледали захтеве за унапређење постојећих капацитета за обуку и усавршавање подофицира Војске Србије. На основу ових активности, Центар за обуку и усавршавање подофицира кроз реализацију курсева обезбедио је квалитетну обуку за подофицире у јединицама Војске Србије — рекао је генерал Тодоров, додајући да ће се на радионици предложити модели сарадње у области обуке подофицира у циљу налажења адекватних решења за захтеве партнерских земаља.

Међународна радионица за развој подофицирског кора део је Плана међународне сарадње Министарства одбране Републике Србије за 2020. годину и Плана сарадње са Програмом за унапређење образовног процеса у области одбране (DEEP) који представља алат за реформу, обезбеђење практичне подршке у складу са потребама земаља у развоју и унапређење војних образовних установа.

Сарадња Команде за обуку са програмом DEEP реализује се у циљу подршке развоју капацитета Центра за обуку и усавршавање подофицира „Милунка Савић“ од 2013. године.

Повезане вести