Међународни курс о радиолошко-хемијско-биолошкој заштити

Уторак, 5.4.2022 | Обука
У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране у Крушевцу ове недеље се реализуje међународни курс из области радиолошко-хемијско-биолошке (РХБ) заштите, који похађају припадници Војске Србије и оружаних снага шест других земаља.

Током петодневне обуке, полазници из Азербејџана, Босне и Херцеговине, Италије, Кипра, Мађарске, Црне Горе и Србије ће унапредити своја знања из ове области и оспособити се за употребу средстава за заштиту од дејства радиолошког, хемијског и билошког оружја и деконтаминацију људи. 

Програмом обучавања, поред теоријске наставе, предвиђене су и практичне вежбе на полигону „Равњак“ и у касарни „Цар Лазар“ током којих ће полазници увежбавати употребу савремене заштитне војне опреме и мерних инструмената за одређивање заштитне моћи одеће и опреме на ефекте дејства ове врсте оружја. 

Реализацијом овог међународног курса даље се учвршћује статус Центра атомско-биолошко-хемијске одбране Војске Србије као регионалног и партнерског центра за образовање и обуку и доприноси  јачању регионалне сарадње и укупних билатералних односа са партнерским државама.

Повезане вести