Tим Војске Србије спреман за учешће у операцији „Аталанта“

Петак, 1.7.2022 | Обука
На сидришту „Ушће“ у Београду ове недеље је реализована тактичка вежба „Пират 2022“, током које je проверенa борбена способност тима Војске Србије за учешће у Војној операцији поморских снага Европске уније „Аталанта“.

Вежба је део стандардних припрема тимова Војске Србије за заштиту бродова који превозе храну до лука на Рогу Африке у оквиру програма Уједињених нација за борбу против глади у Сомалији, којима заштиту пружају снаге ангажоване у овој операцији Европске уније.

Припадници дванаесточланог тима из састава Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“ су на вежби демонстрирали одличну оспособљеност, показавши тако да су у потпуности спремни за заштиту бродова од пиратских напада и других претњи по безбедност у водама Индијског океана и Аденског залива.

Контролу правилности радњи и поштовања међународних стандарда обучености које јединица треба да достигне извршио је евалуаторски тим из Генералштаба Војске Србије.

Војска Србије учествује у војној операцији „Аталанта“ од априла 2012. године, ангажовањем штабних официра у команди снага на броду и у Оперативној команди мисије на копну, а од децембра 2013. године и периодичним ангажовањем аутономних тимова за заштиту бродова, у складу са потребама мисије и у договору са партнерима из Европске уније.

Повезане вести