Обележена годишњица Колубарске битке

Понедељак, 15.12.2008 | Култура и традиција

Централна манифестација поводом обележавања 94. годишњице Колубарске битке одржана је данас у Лазаревцу одавањем државних и војних почасти код Спомен-цркве са костурницом Светог Димитрија.

Централна манифестација поводом обележавања 94. годишњице Колубарске битке одржана је данас у Лазаревцу одавањем државних и војних почасти код Спомен-цркве са костурницом Светог Димитрија у чијој крипти почива око четрдесет хиљада страдалих српских и аустроугарских војника. Организатори свечаности су Сектор за борачко-инвалидску заштиту Министарства рада и социјалне политике, Министарство одбране и Општина Лазаревац.

Државне и војне почасти одате су и код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца, а венце су положили представници Генералштаба Војске Србије, амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке, као и невладиних организација које негују традицију ослободилачких ратова Србије 1912–1918.

Колубарска битка једна је од највећих и најзначајнијих битака између војске Краљевине Србије и Аустроугарске у Првом светском рату 1914. године, вођена је 30 дана на фронту од 200 километара.

Окончана је успешном противофанзивом српских снага под командом генерала Живојина Р. Мишића (1855-1921), који је унапређен у чин војводе, а његова тактика и стратегија изучава се данас на многим војним академијама.

У Колубарској бици погинуло је 22.000 војника Краљевине Србије и 28.296 војника балканске војске Аустроугарске монархије, међу којима 1.080 официра.
Кључне речи

Повезане вести