Век победника 1918-2018: вежба на полигону Пештер

Субота, 10.11.2018 | Обука

На привременом полигону „Пештер“ вежбу „Борбена група на маршу са преласком у напад“ извела је Друга бригада Копнене војске, у садејству са Четвртом бригадом Копнене војске и јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

На вежби је ангажовано око 2.000 војника и више од 100 борбених средстава.

На вежби су демонстрирана дејства ловачке авијације, ловачко-бомбардерске авијације, артиљеријских средстава и тенкова М-84, уз коришћење борбених средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије. Руководилац вежбе је командант Друге бригаде бригадни генерал Жељко Кузмановић.

После вежбе председник Вучић оценио је приказ веома успелим, додајући да показује сву способност Војске Србије. Осам Мигова, орлови, хеликоптери, систем ПАСАРС, нова НОРА, возило Лазар 3, само су део наоружања које је дејствовало у подршци јединицама у нападу. То је мотив да и даље бринемо да Војска Србије расте и развија се, у интересу мира и безбедности Србије.

Честитајући министру Вулину и генералу Мојсиловићу, као и свим учесницима на успешно изведеној вежби на Пештеру, председник Вучић је истакао да је пресрећан због онога што је данас приказано додајући да нигде као у војсци није потребно време да се види уложени труд, напори и финансијска средства, за шта су потребне стабилне јавне финансије као и добар рад Владе.

- Када упоредите оно што смо имали 2013. године и данас, пет година касније, то просто нису исте војске. Мислим да сте данас по свим нашим војницима и специјалцима могли да видите да су сви насмејани када се завршила вежба. Прво смо имали тешка и захтевна бојева гађања, из авиона, хеликоптера, тенкова, борбених оклопних возила, "Норе" и ПАСАРС-а који имају нови керамички оклоп да би били лакши у кретању - наше памети производ. Колико знам, нисмо имали никаквих несрећа и момци су обавили посао на изванредан начин – нагласио је председник Вучић.

Он је захвалио свим учесницима ове вежбе, додајући да ће се улагања у војску наставити у још већем обиму, додајући да ће крајем 2019. године моћи да се види огроман напредак, јер се највећи број средстава, оружја и оруђа очекује почетком и средином наредне године.

- Тиме Србија показује да може да чува себе и да може да унапреди своју Војску. Осам авиона МиГ 29 видели сте данас, десет их имамо укупно, а до краја марта, са оним што смо из Белорусије узели, имаћемо 14 авиона МиГ 29. Ми никада пет нисмо могли да дигнемо у ваздух. Све то радимо да бисмо могли да сачувамо слободу и независност наше земље и да буде мир. Није ово оружје ту да бисмо га употребили – оно мора да буду спремно за употребу. Али оружје и оруђе имамо и унапређујемо нашу армију пре свега због чињенице да она врши превентивни утицај и да свако размишља какав би одговор био у случају потенцијалног напада – истакао је председник Вучић.

Он је додао да се данас само на Пештеру могло видети 26 тенкова, а 25 је приказано на Пасуљанским ливадама, још 13 ће се видети у Тителу, а биће их и у Сремској Митровици.

- Свих 100 тенкова за сто година величанствене српске победе у Првом светском рату, у част нашим јунацима, нашим прецима и на понос и дику нашим потомцима – поручио је председник Вучић.

Одговорајући на питање новинара зашто је у претходном периоду Војска Србије уништавана, председник Вучић је рекао да је унапређењу стања у Војсци морала да претходи фискална консолидација која је резултат доброг рада Владе.
 
- Нама је у интересу да имамо јаку Војску, а земљама које су с нама биле у сукобу то никако није интерес, па су зато пронашле неке међу нама са којима су заједнички слабили снагу наше Војске – рекао је председник Вучић, додајући да су данас сви припадници Војске Србије поносни на оно што су видели, оцењујући да наш народ и грађани Србије могу да буду поносни на снагу своје Војске.

Коментаришући буџет Министарства одбране за наредну годину, с обзиром на то да су у плану велике набавке, председник је рекао да се већ сада доста новца опредељује за одбрану, те да буџет износи 600 милиона евра, а да је реални буџет већи од милијарду евра.

Честитке за успешно организовану и изведену вежбу упутио је и члан Председништва БиХ Милорад Додик истичући да је то потребно да би се сачувао мир, а за то је потребно да Србија има развијене моћне оружане снаге.

- То у нама који живимо изван Србије, а Срби смо, изазива велики понос на све што Србија има и на достигнућа која су показана управо на овој вежби – истакао је Додик, додајући да су његове жеље да на овом ппростору трајно влада мир.

Заменик начелника Верификационог центра из Републике Словеније потпуковник Срећко Матовић, један је од 15 страних посматрача из земаља Организације за европску безбедност и сарадњу и Кине, који је данас посматрао вежбу организовану на Пештеру.

- У  име страних посматрача захваљујем Републици Србији на позиву и на прилици да видимо ваше војне могућности док смо посматрали вежбу „Век победника 1918-2018“. Имали смо могућност да видимо високу стручност, спремност и могућности ваше војске – рекао је потпуковник Матовић.
 
На Пештеру су били ангажовани тенк М84, борбено возило пешадије М80, самоходна хаубица 122 мм „Гвоздика“, борбена оклопна возила ПОЛО М83 и БРДМ-2,  вишецевни лансер ракета „Огањ“, радар „Жирафа“, а од средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије, систем „ПАСАРС“ и хаубица 155мм Б52 „Нора“.

Из састава Ратног ваздухопловства на вежби су учествовали МИГ-29, „ОРАО Ј-22“, хеликоптери „Гама“, МИ-8, систем „КУБ“ и радар АН ТПС-70.

Повезане вести