Делегација српског ваздухопловства на аеромитингу у Данској

Понедељак, 23.6.2014 | Актуелности

Делегација Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, коју је предводио командант генерал–мајор Ранко Живак, учествовала је на аеромитингу у Краљевини Данској. Посада авиона АН-26 представила је овај авион на статичком делу аеромитинга, који је видело преко 120.000 посетилаца у највећој данској авио-бази Каруп.

Делегација Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, коју је предводио командант генерал–мајор Ранко Живак, учествовала је на аеромитингу у Краљевини Данској.

Посада авиона АН-26  представила је овај авион на статичком делу аеромитинга, који је видело преко 120.000 посетилаца у највећој данској авио-бази Каруп.

Поред домаћина, на аеромитингу је учествовало 11 земаља а приказано је преко 100 ваздухоплова, као и бројна ваздухопловна техничка средства, системи и опрема. Своја достигнућа представиле су ваздухопловне компаније Lockheed Martin, Boeing, Saab, Terma и Sikorsky.

У шесточасовном летачком програму поред појединачних наступа 30 авиона и 11 хеликоптера,  своје програме приказале су и акро-групе ИСКРА из Пољске, RED ARROWS из Велике Британије и RED DEVILS из Белгије.

Током дводневног боравка српска делегација  састала се са представницима земље  домаћина и других земаља учесника аеромитинга.

Након сусрета генерала Живака с командантом данског краљевског ваздухопловства генерал-мајором Хенриком Робое Дамом, обострано је оцењено да је сарадња српског и данског ваздухопловства интензивна и да ће се на експертском нивоу и са новим пројектима даље развијати.

У разговорима са командантима ваздухопловстава Велике  Британије, Белгије, Холандије, Шведске, Пољске, Чешке и Америчког ваздухополовства у Европи  (USAFE) размотрани су актуелна ситуација, задаци и развој ваздухопловства.    

Делегација српског ваздухопловства посетила је и Ваздухопловни музеј у Стаунингу, где је изложена  колекција од 54 ваздухоплова, ваздухопловна опрема и експонати, којима је представљена историја данског ваздухопловства од 1911. године.

Повезане вести