Откривен споменик војнику са Koшара

Среда, 14.6.2017 | Култура и традиција

Председник Србије Александар Вучић открио је у Дебељачи споменик једном од погинулих војника на Кошарама 1999. године Тибору Церни. Вучић је споменик открио заједно са мајком Тибора Церне, Катом.

Уз највише државне и војне почасти свим учесницима битке на Кошарама, венце на споменик Церни положили су председник Вучић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, чланови породице Церна, представници дипломатског кора, председник општине Ковачица и Месне заједнице Дебељача, као и председник и представници Савеза удружења бораца САБОР, који су били иницијатори за подизање споменика Тибору Церни.

Председник је најавио да ће донети одлуку о додели споменице којом би се обележавала битка на Кошарама 1999. и да ће тај орден доделити сваком од 108 јунака који су дали живот за српске Кошаре. Он је, такође, најавио и да ће формирати одбор за изградњу централног спомен-обележја којим би се очувало сећање на 108 величанствених са Кошара, али и све друге који су дали свој живот бранећи слободу и независност Србије.

- Нека заувек живи и увек има овакве хероје Србија, нека живи наша Србија, поручио је Вучић.

У име учесника битке на Кошарама окупљенима се обратио Воислав Вукашиновић који је истакао да су „осамнаест година чекали прво спомен-обележје, првом међу једнакима, хероју Тибору Церни“. 

- Живеће у нама докле год смо живи и докле год будемо причали о, мало је рећи, херојским погибијама, рекао је Вукашиновић и подсетио присутне на Тиборове последње речи – „За ову земљу вреди гинути“.

Окупљенима се обратила и Тиборова мајка Ката Церна, која је захвалила свим  учесницима у подизању споменика те замолила државу да води рачуна о преживелим борцима, али и о погинулима „да не буде да су џабе дали живот“. 

На данашњој свечаности приказан је и краткометражни филм о Кошарама. 

Годишњица битке на Кошарама се од ове године први пут обележава у складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја Србије. Организатор државне церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије.

У борбама за караулу Кошаре, која је трајала од априла до јуна 1999. године погинуло је 108 припадника Војске Југославије. У пролеће 1999. године, на стотинак граничара ударило је око 20.000 бораца, припадника ОВК, регуларне албанске војске и НАТО снага. Агресори су такође на располагању имали 24 хеликоптера типа Апач, 30 тенкова, 24 оклопна транспортера и 24 вишецевних бацача и 67 дана су дејствовали на припаднике 125. моторизоване бригаде. Главнина граничних јединица на Кошарама пре битке били су војници на редовном одслужењу војног рока који су служили војску од марта 1998. године и имали су по 19 или 20 година.

Битка за Кошаре је званично завршена 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије на основу Кумановског споразума са снагама КФОР-а повукла са Кошара.

Повезане вести