Отворен курс о заштити цивила у мировним операцијама

Понедељак, 23.4.2018 | Обука

У Центру за мировне операције у Београду данас је почео петодневни курс о заштити цивила у мировним операцијама на оперативном нивоу (United Nations Protection of Civilians Course – Operational level).

Курс похађа десет припадника Министарства одбране и Војске Србије, два припадника МУП-а Србије, по један припадник војски Белорусије, Босне и Херцеговине и НР Кине, и представник мисије УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA). Они ће изучавати концепт заштите цивила у мировним операцијама УН у складу са мандатом мисије и правилима ангажовања на оперативном нивоу.

Носилац реализације је Центар за мировне операције, а наставу ће осим инструктора из Центра, изводити и њихове колеге из партнерских центара за обуку за учешће у мировним операцијама из Аустрије, Босне и Херцеговине и Мађарске.

Курс Заштита цивила у мировним операцијама се реализује у складу са стандардима Уједињених нација у обуци, а од прошле године је од стране Уједињених нација за његово извођење сертификован Центар за мировне операције.

Курс је свечано отворио начелник Центра за мировне операције пуковник др Миливоје Пајовић.

Повезане вести