Генерал Драганић предао дужност заменика начелника Генералштаба

Уторак, 28.2.2017 | Актуелности

На основу указа председника Републике Србије заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић предао је дужност и отишао у заслужену пензију.

Поводом предаје дужности и одласка у пензију заменика начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковника Јовице Драганића у Генералштабу је одржана војна свечаност којој су присуствовали изасланик председника Републике Србије Мирослав Латиновић, са сарадницима, министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, као и припадници организацијских целина Генералштаба.

После читања указа којим је председник Републике Томислав Николић разрешио дужности заменика начелника Генералштаба генерал-потпуковника Јовицу Драганића, присутнима се обратио начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић који је бираним речима говорио о свом најближем сараднику.

Истичући војничке и људске врлине генерала Драганића, генерал Диковић је говорио о дугогодишњем преданом, истрајном и пожртвованом раду његовог дојучерашњег заменика на свим дужностима на којима је извршавао одговорне и значајне задатке на добробит Војске Србије и државе. 

– Генерал Драганић се није штедео. Све своје знање, физичке и умне способности, све своје амбиције ставио је у службу народа и државе којој припада. Скоро четири деценије извршавао је различите дужности на којима је давао све што је имао. Његово пожртвовање, ауторитет, амбиције, преданост послу и позиву, али и бескрајна брига о људима остали су обележје човека, официра, генерала који данас напушта војну службу и одлази у заслужену пензију. Строгост, поштење, духовитост и брига о јединици су особине по којима ће га памтити његови потчињени и због којих ће га волети његове колеге у Генералштабу, рекао је, између осталог генерал Диковић.

Захваљујући начелнику Генералштаба на бираним речима и подсећању на многе заједничке тренутке, проведене током трогодишњег заједничког професионалног рада, генерал Драганић је истакао да четири протекле деценије, проведене у униформи, представљају значајан део његовог живота.

– Генералске еполете и част да обављам неке од највиших, веома одговорних дужности у нашој Војсци, никако није само моја заслуга и успех, већ су еполете и успех у доброј мери саткани од труда и пожртвованости бројних генерација војника, цивилних лица, подофицира и официра са којима сам имао част да радим и сарађујем протеклих деценија, и којима увек изражавам захвалност. Драге колеге мене више неће бити у униформи, а пред вама је још много задатака, обавеза, изазова и утакмица и ја вам желим да заједно побеђујете за нашу Војску и нашу Србију, рекао је генерал-потпуковник Јовица Драганић.

На данашњој свечаности, у знак захвалности за допринос развоју Војске Србије, министар одбране Зоран Ђорђевић уручио је пригодан поклон генералу Драганићу, а начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић уручио му је Златну плакету Војске Србије. Пригодне поклоне генералу Драганићу уручили су и државни секретар Ненад Нерић и чланови Колегијума начелника Генералштаба.

Генерал-потпуковник Јовица Драганић рођен је 31. јануара 1960. године у Малом Шиљеговцу код Крушевца. Завршио је Ваздухопловнотехничку средњу војну школу, Ваздухопловнотехничку војну академију, Електротехнички факултет, Генералштабну и Школу националне одбране.

Војничку каријеру је започео 1978. године као оператор у батерији за вођење ракета. Био је командир одељења и вода, командант ракетног и ракетно-техничког дивизиона и командант херојске 250. ракетне бригаде ПВО. Обављао је штабне дужности у команди бригаде и Ратног ваздухопловства и ПВО, након чега је био начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије, директор Инспектората одбране Министарства одбране и заменик начелника Генералштаба Војске Србије. 

Одликован је Орденом витешког мача првог степена, Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности другог степена, Златном медаљом за ревносну службу, Медаљом за војне заслуге, Војним спомен-медаљама за изузетне резултате у војној служби за официре и за учешће у борбеним дејствима 1999. године. Током каријере генерал-потпуковник Јовица Драганић је  три пута ванредно унапређен и више пута награђиван и похваљиван.

Повезане вести