Дочек наших мировњака из Централноафричке Републике

Петак, 14.9.2018 | Мултинационалне операције

Припаднике седмог контингента Војске Србије лаке пољске болнице из мисије УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA), у раним јутарњим часовима на аеродорому „Никола Тесла“, дочекао је генерал Љубиша Диковић.

Припадници седмог контингента Војске Србије, који су претходних шест месеци, у саставу лаке пољске болнице, били ангажовани на медицинском збрињавању снага у мисији Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA), стигли су у раним јутарњим часовима у Београд. Њих 70, на Аеродрому „Никола Тесла“, дочекали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и начелник Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић.

Командант српског контингента у мисији MINUSCA пуковник Горан Радосављевић рекао је да су припадници Војске Србије више од пола године извршавали тежишне задатке мисије.

– Команда мисије је задовољна нашим радом. Ценим да смо и овај пут, као и све претходне ротације, примерно представљали Републику Србију, Министарство одбране и Војску Србије, нагласио је пуковник Радосављевић.

Према речима команданта војне болнице у седмој ротацији потпуковника др Данила Јоковића, та болница је обавила свој основни задатак - пружање здравствене заштите припадницима Уједињених нација. 

– Показатељ њеног рада је око 6.000 обављених прегледа, 90 медицинских евакуација, ваздушним и копненим путем, као и 350 случајева оболелих од маларије. Наравно, ту су и признања која смо добили за свој рад од руководства мисије. Изазови  у раду су били значајни, у смислу отежаног снабдевања лековима и потрошним материјалом, као и погоршане безбедносне ситуације у граду, рекао је потпуковник Јоковић.

Припадници наредне, осме, ротације отпутовали су јуче у Банги, престоницу Централноафричке Републике, где ће наредних шест месеци бити ангажовани у мисији УН.

Осим припадника српске војне болнице нивоа 2, у мисији MINUSCA ангажовани су и официри на штабним дужностима и на дужностима војних посматрача.

Сања Килибарда

Повезане вести