Изашао је нови 75. број Одбране

Понедељак, 3.11.2008 | Актуелности

Интервју са министром одбране Драганом Шутановцем, који говори о пројекцијама система одбране, Министарства и Војске, који треба да буду део новог одговора Србије на глобалне промене и захтеве регионалне безбедности.

Интервју са министром одбране Драганом Шутановцем, који говори о пројекцијама система одбране, Министарства и Војске, који треба да буду део новог одговора Србије на глобалне промене и захтеве регионалне безбедности. Министар Шутановац је уверен у бољу будућност – система и људи у њему, а време још видљивијих резултата у опремању, јачању и партнерству са онима на које се вреди угледати, тек долази.

После посете Копненој зони безбедности министар Шутановац је изјавио да не очекује да ће доћи до дестабилизације у том делу територије Србије. Могућност за локалне инциденте увек постоји, али Војска је ту да адекватно и пре свега превентивно реагује, истиче Шутановац.

На вежби “Челик 2008” на интервидовском полигону Пасуљанске ливаде”, припадници Војске Србије приказали су висок ниво знања и вештина. Исплатила су се улагања у кадар, а у будућности се могу очекивати и знатније инвестиције у наоружање и опрему.

Ваздухопловства Србије и Румуније извела су заједничку вежбу “Пресретач 2008”. Циљеви вежбе су комбиновано увежбавање јединица и оперативних центара две земље у обављању задатака контроле и заштите ваздушног простора у случају појаве „одметнутог” ваздухоплова и увежбавање стандардних оперативних процедура.
Србија и даље има велики проблем са заосталим неексплодинарним минско-експлозивним средствима. За ту намену Италија је обезбедила донацију, у виду теренских возила, најсавременијих уређаја за разминирање и помоћне опреме, у вредности од 600.000 евра.

Војнотехнички институт обележава 60 година постојања и рада. У истраживању и развоју постоји једно неписано правило – када је најтеже тада се остварују најбољи резултати. Пресудну улогу у таквим временима има ентузијазам стручњака и жеља да се све препреке савладају, каже директор Војнотехничког института пуковник др Младен Пантић.

Завршен је 53. Међународни сајам књига на коме су излагали и војни издавачи. И потврдио да је књига још увек међу нама. Зато двеста хиљада посетилаца овогодишњег сајма треба доживети као поклонике, сваку објављену књигу као још једну победу, а сваку прочитану – као нашу сопствену улазницу за лепши, садржајнији и смисленији свет.

СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ у “Одбрани” је први број “Падобранца” са атрактивним прилозима из војног и цивилног падобранства код нас и у свету.

ДОДАТАК у овом броју: Конкурс за пријем у професионалну војну службу

“Одбрану” можете купити на киосцима ШТАМПЕ и ФУТУРЕ ПЛУС и у војној књижари у Васиној улици 22 у Београду по цени од 100 динара.
Кључне речи

Повезане вести