Децембарска генерација војника положила заклетву

Петак, 21.12.2018 | Актуелности

Генерација војника на добровољном служењу војног рока „децембар 2018“ положила је заклетву данас у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.

Свечаности су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић, градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић, као и и представници локалне самоуправе, Министарства одбране и Војске Србије, верске службе, Министарства унутрашњих послова, бројни пријатељи и родбина војника.

Честитајући најмлађој генерацији војника на добровољном служењу војног рока положен завет отаџбини, генерал Цветковић истакао је да је наш народ током историје много пута доказао да када је најтеже њиховим животима управља жеља за слободом и морал који су јачи од било ког писаног закона.

– Заклињући се на верност отаџбини наши славни преци никада нису оклевали ни часа да стану у одсудну борбу за слободу своје земље. Зато завређујете посебну пажњу јер ступањем у заветни однос с отаџбином практично показујете колико је волите и колико сте спремни да је чувате и браните – рекао је генерал Цветковић, додајући да изговорене рачи заклетве потврђују да су савесни, одговорни и часни грађани наше земље.

Својим избором, навео је он, данашња генерација добровољаца дала је добар пример младићима и девојкама да заволе часни, али тежак војнички позив.

– Од вас ће се захтевати много одрицања, дисциплине и истрајности, али немам сумњу да ћете ви то, уз помоћ ваших старешина, успети да издржите – рекао је заменик начелника Генералштаба Војске Србије, захваливши родитељима што су своје кћери и синове извели на прави пут и пренели им љубав и поштовање према држави и Војсци.

Генерал Цветковић је нагласио да нови изазови, ризици и претње намећу потребу за новим одговорима. Зато се и Војска Србије мења и усавршава.

– Желимо и можемо да држимо корак са савремним армијама, настављајући да дајемо пун допринос безбедности у региону и свету, истакао је генерал-мајор Петар Цветковић на свечаности у Ваљеву.

Катарина Милутиновић и Срђан Богдановић, војници на добровољном служењу војног рока, виде себе у будућности као професионалне припаднике Војске Србије. Желим да одслужим војни рок да бих остала да радим у војсци, каже Катарина, а Срђан сматра да је служење војног рока његова дужност као држављанина Републике Србије.

Повезане вести