Војномедицинска вежба „Сигуран пут 2008“

Четвртак, 20.11.2008 | Обука

Војномедицинска вежба „Сигуран пут 2008“ изведена је данас у рејону Бујановачке Бање. Министар одбране Драган Шутановац оценио је приказане активности веома успелим и истакао значај добијања сертификата CREVAL који потврђује интероперабилност српског војног санитета.

Војномедицинска вежба „Сигуран пут 2008“ изведена је данас у рејону Бујановачке Бање. Министар одбране Драган Шутановац оценио је приказане активности веома успелим и истакао значај добијања сертификата CREVAL који потврђује интероперабилност српског војног санитета.

„Добијање сертификата омогућава нам учествовање у мировним операцијама широм света, што нам пуно значи с обзиром да овакав сертификат до сада нисмо имали“, оценио је министар Шутановац. Он је најавио још једну велику медицинску вежбу наредне године, која ће потврдити спремност војног санитета за учествовање у операцијама подршке снагама Уједињених нација.

На питање да ли ће припадници Војске Србије бити укључени у мировне операције, Шутановац је рекао „да разматрамо планове да се наша војска укључи у мировне операције пре свега у области санитета, јер желимо да пружимо оно што знамо најбоље. Међутим, за то треба припремити и друштво и парламент, јер код нас нажалост још постоје људи који мисле да ми не треба да учествујемо у мировним мисијама“.

Министар Шутановац је изразио уверење да ће Војска и убудуће бити један од најважнијих спољнополитичких фактора и да ће учествовати у мировним мисијама. Министар је најавио и отварање војне базе Цепотина код Бујановца до
21. децембра и казао да ће то бити "најбоље опремљена војна база на територији Србије".

Вежба „Сигуран пут“, у којој су учествовали медицински тимови из војски Србије, Норвешке и Македоније, део је веома успешне укупне сарадње Србије и Норвешке проистекле из меморандума о сарадњи потписаног између два министарства пре две године у Београду. Део норвешке донације је лака пољска болница предвиђена за коришћење пре свега у мировним мисијама, али и другим ситуацијама када треба помоћи становништву.

Циљ данашње вежбе био је да се провери борбена спремност лаке пољске болнице, а по замисли вежбе војномедицински тимови радили су у условима испољене политичке кризе и терористичких активности. Директор вежбе био је генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић, начелник Војномедицинске академије.

Данашњој вежби присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, генерал-мајор Лиф Свере Росен, начелник војног санитета норвешких оружаних снага, изасланици одбране акредитовани у Београду и посматрачи из седам земаља (Кине, Египта, Мађарске, Бугарске, Румуније, Чешке и Хрватске) са три континента.

Генерал Росен је приказане активности оценио веома успешним и посебно изразио задовољство добром сарадњом са српским војним санитетом. „Потребно је време за усвајање процедура и доктрине прихваћене у НАТО савезу, али је медицинско особље из Србије вредно радило и разултати се виде“, истакао је Росен.

У оквиру припремних активности за вежбу, претходних дана су лекари Војномедицинске академије обавили око 800 здравствених прегледа становника бујановачке општине.

Повезане вести