Посета председавајућег Војном комитету НАТО-а

Четвртак, 27.10.2022 | Међународна сарадња
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић састао се данас у Београду с председавајућим Војном комитету НАТО-а адмиралом Робом Бауером, који борави у званичној посети Републици Србији.

Током сусрета су вођени разговори о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету и укупним међусобним односима, са тежиштем на сарадњи Војске Србије и Кфора.

Током своје прве посете Београду, адмирал Бауер је истакао да Република Србија, као лидер у региону, пре свега у области безбедности, представља важног партнера за НАТО, додајући да Северноатлантска алијанса остаје отворена за онај ниво сарадње који Србија одабере. Он је овом приликом генералу Мојсиловићу захвалио на блиској и професионалној сарадњи Војске Србије и Кфора на очувању мира и безбедности на Косову и Метохији.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, генерал Мојсиловић је истакао да, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и свим потписаним споразумима, Република Србија Кфор види као јединог легитимног безбедносног актера у покрајини, од којег очекује да осигура безбедност грађана и заштити српско национално, културно-историјско и верско наслеђе.

Начелник Генералштаба Војске Србије је указао да пружање подршке развоју такозваних „Косовских снага безбедности“ од стране појединих земаља чланица НАТО-а, посебно оних које имају контингенте у саставу Кфора, није у складу са потписаним међународним споразумима и не доприноси смиривању тензија и очувању мира на простору Косова и Метохије.

Уз оцену да сарадња Вoјске Србије и НАТО-а, која се одвија уз пуно поштовање политике војне неутралности Републике Србије, доприноси изградњи мира и стабилности у региону, закључено је да успостављени механизми сарадње у оквиру Програма Партнерство за мир обезбеђују даљи развој достигнутих међусобних односа.

Повезане вести