Војска Србије је чувар традиционалних вредности

Недеља, 22.10.2017 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин свечано је вечерас отворио штанд Министарства одбране и Медија центра „Одбрана“ на овогодишњем 62. Међународном сајму књига у Београду.

Под слоганом Снага сабље и пера Министарство одбране и Медија центар „Одбрана“ представиће се бројним садржајима на овогодишњем Сајму књига.
 
Према речима министра Вулина, гледајући изложене наслове можемо видети колико наша војска мисли, колико дише, колико размишља.
 
– Онда видите колико наша војска не гледа само иза себе, већ хоће да пошаље поруку у будућност, да пошаље поруку да препознајемо и разумемо време које је испред нас. Овде на овом штанду видећете нашу славну историју, видећете дневничке забелешке ратника, забелешке политичара, државника, оних који су земљу водили у најтежим временима. Моћи ћете да се уверите у њихове сумње, страхове, наде, у њихове грешке и успехе, али исто тако моћи ћете да видите читаву једну генерацију писаца који јасно виде у будућност и који већ сада размишљају како ће наша војска изгледати у годинама које долазе и који никада не заборављају зашто постоји Војска Србије. Они никада не заборављају у чему је смисао постојања Војске Србије, и није само у њеној сили и снази, већ у врлини коју та сила и та снага чува. Војска Србије се и овде показује као чувар традиционалних вредности, као чувар темељних вредности, неспорних вредности које српски народ чува да буде баш онакав какав јесте, поручио је министар одбране.

Како је нагласио министар Вулин, на штанду Министарства одбране „ћемо у овим сајамским данима, али и данима који буду дошли иза Сајма, поделити оно најбоље што је војска имала да да, поделити искуство, поделити знање“.
 
– И баш због тога смо рекли да ћемо, надам се, идућег Сајма имати читаву једну нову едицију „Ратник“ у којој ће наше најзначајније старешине изнети своје успомене, изнети оно што су радили, али онако како виде будућност, како виде време које тек долази. Да Живојин Мишић није иза себе оставио мемоаре, да сви наши генерали, сви наши ратници нису иза себе оставили мемоаре, да нису оставили своје размишљање и забелешке, не бисмо о њима никада знали довољно. А бојим се да о генерацији наших ратника, генерацији оних који су нас бранили и чували, и који нас и сада бране и чувају, не знамо довољно. Као да смо понекад туђом вољом од њих окретали главу и као да смо понекад туђом вољом, а на своју срамоту, допуштали да други одређују ко су наши узори, ко су најбољи, да други уместо нас одлучују и размишљају шта треба да запамтимо, чему треба да се радујемо, чиме треба да се поносимо. Зато се надам да ћемо и овај Сајам искористити у припреми за време које долази, за време у коме ћемо окупити оно најбоље и оно најдрагоценије, не само у смислу војне доктрине, а свакако у смислу војне доктрине и војног искуства, већ и моралног утемељења које српска војска има, изјавио је министар Вулин и закључио да можемо бити поносни на своју војску „и када нас брани, и када се бори за нас али и када пише, ствара, пева и сања“.
 
Присутнима се обратио и епископ моравички Антоније викар Његове Светости Патријарха Српског господина Иринеја који је пожелео срећан почетак рада 62. Међународног београдског сајма књига и успешан рад.
 
– Желим да захвалим Министарству одбране и Војсци Србије за предивне публикације које су објавили. Ово министарство не само да се модернизује као армија снагом својом и оружјем, већ и духовним пером, што показују многа дела официра који су писали овде изложене књиге, рекао је епископ моравички Антоније.
 
Вечерашњем свечаном отварању штанда Министарства одбране и Медија центра „Одбрана“ присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије и бројни посетиоци.
 
Интересовање јавности за књиге Медија центра „Одбрана“ током 2017. године потврдило је значајно место и улогу издавачке делатности ове куће, не само у систему одбране већ и на издавачкој мапи Србије. Како би оправдали поверење читалачке публике припремили су више од 500 објављених издања, али и 25 нових наслова који ће бити представљени у Сали Борислав Пекић и на Платоу Лазе Костића од понедељка до суботе. Дружење са ауторима и потписивање књига биће уприличено на штанду Медија центра „Одбрана“ од 17 часова.
 
Еминентне личности из јавног и друштвеног живота приближиће публици актуелне и за Војску битне теме у оквиру трибина које се одржавају на сајамском штанду Министарства одбране и Медија центра „Одбрана“ од понедељка до суботе у 18 часова.
 
Војнофилмски центар „Застава филм“ за посетиоце штанда Министарства одбране и Медија центра „Одбрана“ припремио је пројекције филмова који ће бити приказивани свакога дана са почетком у 13 часова.
 
Ове године, све оне који желе да се квалификују за систем одбране и Војску Србије, чекаће ученици Војне гимназије и кадети Војне академије како би пружили основне информације о овим институцијама система одбране.
 
Овогодишњи Сајам књига биће свечано затворен 29. октобра.

Повезане вести