Посета команданта Команде здружених снага НАТО-a у Напуљу

Уторак, 20.12.2022 | Међународна сарадња
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић примио је данас команданта Команде здружених снага НАТО-а из Напуља адмирала Стјуарта Манча, који борави у званичној посети Републици Србији.

Генерал Мојсиловић је са адмиралом Манчом разговарао о стању безбедности у региону и свету и сарадњи Војске Србије и команде из Напуља, са тежиштем на ситуацији у нашој јужној покрајини, имајући у виду да је Кфор у надлежности ове команде.

Уз оцену да сарадња Вoјске Србије и НАТО-а доприноси јачању међусобног поверења и изградњи мира и стабилности у региону, закључено је да треба наставити са развојем међусобних односа у свим областима од заједничког интереса и констатовано да успостављени механизми сарадње то и обезбеђују.

Начелник Генералштаба Војске Србије је, говорећи о актуелној безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, коју је оценио као нестабилну и непредвидиву, истакао да Република Србија очекује да Кфор, као једини легитимни безбедносни актер у Покрајини, осигура безбедност грађана и заштити српско становништво и наше културно-историјско и верско наслеђе. Генерал Мојсиловић је подсетио на низ једностраних и провокативних потеза које последњих година предузимају привремене институције самоуправе у Приштини и оценио да су такви поступци у супротности са напорима које Република Србија и њени међународни партнери улажу ради смиривања ситуације на терену и стварања сигурног и безбедног окружења на Косову и Метохији.

Адмирал Стјуарт Манч, који је истовремено и командант поморских снага Сједињених Америчких Држава у Европи и у Африци, ће током боравка у Србији имати одвојене сусрете са врховним командантом Војске Србије и председником Републике Александаром Вучићем, министром одбране Милошем Вучевићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Повезане вести