Обележавање празника службе ВОЈ и 126. бригаде ВОЈИН

Петак, 18.6.2021 | Из јединица
У касарни „Бањица“ у Београду данас је одржана војна свечаност поводом Дана службе ваздушног осматрања и јављања и Дана 126. бригаде ваздушног осматрања, јављања и навођења.

Поводом празника уприличен је свечани дефиле јединица и приказ наоружања и војне опреме, док су најистакнутијим појединцима уручена признања за одличне резултате у раду.

Свечаности је присуствовао командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, који је честитао празник припадницима јединице и службе и подсетио на богату историју ваздушног осматрања и јављања, исписану најсветлијим примерима храбрости и пожртвовања.

Након свечаности положени су венци на спомен-обележје у касарни којим ова јединица чува успомену на потпоручнике Синишу Радића и Жељка Савичића, погинуле током НATO агресије на Савезну Републику Југославију 1999. године.

Дан службе ВОЈ и Дан 126. бригаде ВОЈИН обележавају се у знак сећања на 18. јун 1915. године, када је српска врховна команда издала наређење да се оформе сталне осматрачке сигналне станице ради означавања правца лета непријатељских авиона.

Повезане вести