Интензивна обука на артиљеријско-ракетним системима за ПВД

Четвртак, 7.12.2023 | Обука
На локацијама мирнодопског размештаја јединица 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства, у току је интензивна обука борбених послуга артиљеријско-ракетног система „панцир С-1“.

Обука се реализује са циљем даљег унапређења оспособљености припадника ракетног дивизиона наоружаног „панцирима“ за припрему и извођење дејстава уз максимално искоришћење могућности овог борбеног средства.

Тежиште је на увежбавању младих официра и подофицира током припреме и извршења гађања, односно рада борбених послуга приликом превођења артиљеријско-ракетне батерије у приправност за дејство.

У оквиру комплексне обуке, увежбава се поседање ватреног положаја, превођење система у различите степене приправности, рад борбених послуга на командном и борбеним возилима, претовар ракета, као и отклањање неисправности.

Реализација оваквих увежбавања, која се у јединици спроводе током целе године, кључна је за очување високе оспособљености и борбене готовости јединице, којој су увођењем овог система у оперативну употребу значајно унапређене способности за гађање различитих циљева и заштиту војних и других објеката од напада из ваздушног простора.

Артиљеријско-ракетни систем за ПВД „панцир С-1“ дејство по циљевима на земљи и у ваздушном простору може изводити у покрету, са кратких застанака или поседнутих ватрених положаја, а његовим увезивањем у систем противваздушне одбране унапређене су способности Војске Србије за контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије.

Повезане вести