Генерална проба приказа оперативних способности ВС на свечаности у Новом Саду

Четвртак, 20.10.2016 | Актуелности

Поводом обележавања Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, данас је на новосадском Београдском кеју пред бројним Новосађанима изведена генерална проба приказа оперативних способности Војске Србије.

Поводом предстојеће свечаности обележавања Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, данас је на новосадском Београдском кеју пред бројним Новосађанима изведена генерална проба приказа оперативних способности Војске Србије кроз извођење дејстава јединица Речне флотиле, РВ и ПВО и Специјалне бригаде. 

Почетак свечаности означиће, како је виђено, приказ оспособљености јединица Гарде, у коме ће почасни батаљон, са платоа Петроварадинске тврђаве, извршити почасну артиљеријску паљбу са 3 плотуна из 6 артиљеријских оруђа.

У првом делу динамичког приказа, јединице Речне флотиле демонстрирале су извођење противминских дејстава, извођење речног десанта уз дејство бродске артиљерије и ваздухопловну ватрену подршку јединица РВ и ПВО. Приказан је и рад тима ронилаца на задатку борбеног трагања и спасавања, односно при извлачењу утопљеника, као и начин контроле унутрашњих пловних путева и поступак приликом решавања кризе настале отмицом цивилног пловила уз координацију дејстава припадника Специјалне бригаде, Речне флотиле и РВ и ПВО.

У другом делу уследио је наступ моторизованог ешелона, у коме су приказана и најновија и најсавременија средства ратне технике и средства у развоју, борбена и модернизована возила и наоружање из домаћег производног програма.

Свечаност и приказ оперативних способности Војске Србије Новосађани ће моћи пратити у суботу 22. октобра, на Дунавском кеју, испред Дома Војске.

Сутра од 16 часова биће уприличен дефиле припадника Гарде и Специјалне бригаде од Дома Војске до централног новосадског трга са приказом егзерцира и борилачких вештина.
  
Руководилац свечаности је начелник Управе за оперативне послове Генералштаба ВС генерал-мајор Војин Ч. Јондић, а кроз приказ секвенци посматраче води командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић.

Учеснике војног дела свечаности обишли су министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Повезане вести