Командант Копнене војске Европске команде Оружаних снага САД у посети Војсци Србије

Понедељак, 6.3.2017 | Међународна сарадња

Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић примио је данас у Београду делегацију Европске команде Оружаних снага САД, коју је предводио командант Копнене војске, генерал-потпуковник Фредерик Хоџис.

Генерали Диковић и Хоџис разговарали су о билатералној војној сарадњи Србије и САД и о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету. 

Саговорници су заједнички констатовали да војна сарадња заузима истакнуто место у укупним билатералним односима двеју земаља, апострофирајући заједничке вежбовне активности, развој капацитета базе „Југ“ и инжињеријске чете опште подршке за учешће у мировним операцијама УН. Говорећи о резултатима досадашње сарадње они су се сагласили да простор за унапређење сарадње постоји, посебно у већ препознатим и успостављеним областима сарадње.

Такође је исказано задовољство сарадњом у оквиру Програма државног партнерства Р. Србије и Охаја чија је десета годишњица обележена прошле године.

Делегација Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава предвођена генералом Хоџисом боравила је јуче у посети Копненој војсци где их је, у команди овог састава у Нишу,  примио командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, са сарадницима.

Двојица генерала разговарала су о досадашњој сарадњи двеју Копнених војски, планираним заједничким активностима у овој години са освртом на реализацију заједничке обуке и међународних вежби у Србији и иностранству, пројектима опремања Центра за обуку јединица за мултинационалне операција у бази „Југ“, као и могућностима унапређења досадашње сарадње. Теме разговора биле су и тренутна безбедносна ситуација и мигрантска криза.

После разговора у команди Копнене војске, генерал Хоџис је са генералом Симовићем посетио нишку касарну „Мија Станимировић“, где су га команданти Треће бригаде копнене војске и Мешовите артиљеријске бригаде, пуковници Предраг Грбић и Звонко Стојковић упознали са организацијом својих јединица и најзначајнијим задацима. Током обиласка, гостима је приказан део обуке припадника ових јединица.

Повезане вести