Конференција начелника генералштабова балканских земаља

Уторак, 8.6.2021 | Активности НГШ
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић учествовао је на 14. Конференцији начелника генералштабова балканских земаља одржаној данас у Сарајеву.

Током Конференције, која за циљ има разматрање и јачање модела војно-војне сарадње балканских држава, као и модела одговора на безбедносне изазове, ризике и претње у региону, потврђена је опредељеност Републике Србије за активно учешће на свим заједничким активностима у оквиру ове иницијативе као и интензивирање регионалне сарадње.

На скупу су усвојени годишњи извештаји Координационе групе и радних подгрупа за образовање, обуку и вежбе и за асиметричне претње, након чега је кроз Заједничку изјаву потврђена спремност свих земаља чланица ове иницијативе за унапређење сарадње и имплементацију закључака са Конференције ради јачања међусобних односа, регионалне сарадње и безбедности.

Генерал Мојсиловић је током боравка у Сарајеву имао више билатералних сусрета са представницима Европске уније и НАТО-а и начелницима генералштабова Војске Црне Горе, Армије Северне Македоније и Оружаних снага Босне и Херцеговине.

Конференција начелника генералштабова балканских земаља одржава се једном годишње, а учесници су начелници генералштабова оружаних снага Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Румуније, Северне Македоније, Турске и Црне Горе. У својству гостију присуствују и представници војних комитета Европске уније и НАТО-а, Команде Здружених снага НАТО-а из Напуља и генералштабова Оружаних снага Хрватске и Словеначке војске. 

Домаћин 15. Конференције начелника генералштабова балканских земаља, наредне године, биће Република Северна Македонија.

Повезане вести