Начелник Генералштаба примио официре пред упућивање у мисије Atalanta и UNMIL

Петак, 23.6.2017 | Активности НГШ

Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић разговарао је данас с официрима који ће у наредном периоду бити ангажовани у мировним операцијама ЕУ у Сомалији (EUNAVFOR Atalanta) и УН у Либерији (UNMIL).

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас у касарни „Бањица 2“ са официрима који ће у наредном периоду бити ангажовани у мировним операцијама Европске уније у Сомалији (EUNAVFOR Atalanta) и Уједињених нација у Либерији (UNMIL).

Пријему у Генералштабу присуствовали су заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Славољуб Јанићијевић и заступник начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић.

Потпуковник Миљан Светозаревић и капетан корвете Горан Радић упућују се, на годину дана, на нове дужности за припаднике Војске Србије, у Оперативној команди Војне операције поморских снага ЕУ (EUNAVFOR Atalanta) у Нортвуду код Лондона, а капетан корвете Дејан Сењи ће четири месеца бити ангажован на новој дужности за припаднике Војске Србије као официр за обуку у Команди снага, на командном броду мисије.

На командном броду у Команди снага мисије (EUNAVFOR Atalanta), на дужности штабног официра, биће ангажован и капетан корвете Милан Николић.

Мајор Ненад Ристић наредних осам месеци обављаће дужност војног посматрача, уједно старијег националног представника, у мировној операцији УН у Либерији (UNMIL).

Упућивањем наших припадника у Војну операцију поморских снага ЕУ у Сомалији „Аталанта“ (EUNAVFOR Atalanta) учешће Војске Србије у овој мисији биће повећано са четири на седам позиција. Снаге у операцији су ангажоване на спречавању, превенцији и сузбијању деловања пирата и оружаних пљачки дуж обале Сомалије. Тренутно су у Оперативној команди у Нортвуду ангажовани два официра и један подофицир Војске Србије, као и један штабни официр речних јединица на командном броду мисије у Индијском океану.

Војска Србије учествујe у мировној операцији Уједињених нација у Републици Либерији (UNMIL) са војним посматрачима од 10. децембра 2003. године. Због смањења бројног стања припадника UNMIL, као једне од мера која се спроводи у циљу припрема за завршетак оперативног рада и повлачења ове мировне операције, од 2016. године број ангажованих официра Војске Србије је смањен са четири на једног. Војни посматрач је ангажован на контроли и осматрању спровођења мандата мисије у дубини територије Републике Либерије.  

Повезане вести