Међународни курс биолошког оружја и токсикологије

Петак, 17.3.2023 | Међународна сарадња
У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране Војске Србије у Крушевцу ове недеље је реализован међународни курс биолошког оружја и токсикологије. 

Петодневно усавршавање су похађали припадници оружаних снага Босне и Херцеговине, Грчке, Египта, Италије, Мађарске, Сједињених Америчких Држава, Словеније, Црне Горе и Шпаније.

Они су у Центру АБХО стекли нова знања о биолошком оружју и токсикологији и увежбавали употребу опреме за заштиту од дејства овог оружја, биолошку детекцију, идентификацију и деконтаминацију. У импровизованој лабораторији формираној за потребе курса увежбаван је одговор на терористичка дејства у условима када су употребљени биолошки агенси. 

Обуку су реализовали инструктори из Центра АБХО и стручњаци за токсикологију Војномедицинске академије и Института за нуклеарне науке „Винча“.

Успешна реализација курса и велико међународно интересовање за учешће на обуци у Центру АБХО даље учвршћују статус ове јединице као регионалног и партнерског центра за образовање и обуку и потврђују висок квалитет обуке која се у Војсци Србије спроводи у области атомско-биолошко-хемијске одбране.

Повезане вести