Свечаност поводом Дана РВ и ПВО

Петак, 23.12.2016 | Култура и традиција

Поводом обележавања Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране данас су, у Дому ваздухопловства у Земуну, припадницима Министарства одбране и Војске Србије уручена одликовања из надлежности председника Републике Србије.

Одликовано је 45 припадника система одбране за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Србије и за ревносну службу.  
 
Изасланик председника Србије Недељко Тењовић, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, заменика начелника Генералштаба генерал-потпуковника Јовице Драганића и команданта РВ и ПВО генерал-мајора Ранка Живака, уручио је одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије и поручио им да се најзначајније вредности војног позива, као што су између осталог верност отаџбини, посвећеност професији, оданост, храброст и дисциплинованост, остварују врлинама и понашањем припадника војске и да је зато важно да захвална отаџбина Србија ода почаст онима који ове вредности заиста поседују.
 
– Данас исказујемо захвалност и одајемо поштовање вама који сте одликовани, али одајемо признање и вашим претходницима који су били први на бранику отаџбине и својим славним делима дали подстрек изградњи јаче и безбедније Србије. Уверен сам да ће орден, који вам је данас уручен, представљати подстрек за још бољи рад, а осталим припадницима система одбране пример који треба да следе, рекао је Тењовић.
 
Током наставка вечери одржана је и свечана академија поводом Дана РВ и ПВО, у земунском Дому ваздухопловства, у присуству изасланика председника Недељка Тењовића, министра одбране Зорана Ђорђевића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића.
 
Према речима команданта РВ и ПВО генерал-мајора Ранка Живака, припадници тог вида Војске Србије обављају свој примарни задатак у миру – контролишу и штите суверенитет свог ваздушног простора и спречавају угрожавање безбедности Србије и њених грађана из ваздушног простора.
 
– Без намере и могућности да вам било шта ново кажем, сви сте сведоци интензивне борбе Владе, Министарства одбране и Војске Србије да се на дугорочној основи, за наредних 10-15 година, реши проблем ловачке авијације и набавке хеликоптера, као и да се унапреди оперативна способност Војске Србије, пре свега и искључиво у циљу одбране и заштите националних интереса. Ако бих сад морао да окарактеришем наредну 2017. годину, могао бих је слободно назвати годином великих очекивања за РВ и ПВО. Очекујемо наставак позитивних трендова, нове младе људе у нашим редовима, нову технику, квалитетну обуку и оно најважније – безбедно летење и безбедност на сваком месту, изјавио је генерал Живак и додао да „очекујемо много али смо и спремни да радимо и пружимо још више кроз професионални однос наших припадника и савесно извршавање свих постављених задатака“.
 
Одлуком команданта РВ и ПВО, за дугогодишњу и успешну сарадњу Републичком хидрометеоролошком заводу је додељена Плакета РВ и ПВО 
 
У вечерашњем културно-уметничком програму учествовали су Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, Хор „Абрашевић“, глумице Јелена и Ивана Жигон, уметници Јелена Томашевић и Бора Дугић, а у Галерији Дома ваздухопловства „Икар“ приређена је изложба фотографија „Београд из ваздуха“. 
 
Дан РВ и ПВО обележава се у знак сећања на 24. децембар 1912. године када је, на основу Одлуке српског Војног министарства и Главног Ђенералштаба, војвода Радомир Путник донео Решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу.

Повезане вести